Trump höll sig strikt till manus och höll sig från att improvisera. I jämförelse med hans tidigare utspel kring frågor som handlar om islam var talet balanserat och försonligt. Bland annat Mellanösternforskaren Anders Persson, intervjuad av nyhetsbyrån TT, pekar på att presidenten undvek uttryck som ”islamisk terrorism” och ”civilisationernas kamp” utan i stället lyfte fram islamistisk extremism och terrorism.

Å andra sidan:

Trump undvek nogsamt att beröra frågor om demokratiseringskrav eller mänskliga rättigheter, och då Trump uppmanade de islamska staterna att ”kasta ut terroristerna” var budskapet tänkt att vara entydigt men kunde av nöjda statschefer tolkas som ett klartecken att tysta de demokratiröster de själva pekar ut som terrorister.

Saudiarabien är USA:s främsta allierade i Mellanöstern och viktig inte bara på grund av sina oljetillgångar. Landet är en strategisk partner i ett konfliktfyllt område. Under besöket säkrades vapenaffärer värda 100 miljarder dollar.

De saudiska pengarna är blodbesudlade. Saudiarabien är en förtryckarregim som tillämpar dödsstraff genom halshuggning och inhumana straff som stympning och piskrapp, tortyr av regimmotståndare och som begränsar kvinnors rättigheter precis som talibanerna i Afghanistan. Det förtrycket uppgavs som ett av motiven för USA:s krig i Afghanistan.

Trumps statsbesök legitimerar fortsatt förtryck i Saudiarabien.