Craig Anderson i Ottawa-målet gjorde 45 räddningar.

Pittsburgh hade chansen att avgöra i den sjätte semifinalen mot Ottawa – men fick se sig besegrat.

Lagets stjärna Jevgenij Malkin satte matchens första mål efter knappt fem minuter, men sedan tog det stopp i målskyttet för bortalaget.

Ottawas Bobby Ryan kvitterade till 1–1 i numerärt överläge. Erik Karlsson passade till Kyle Turris som snabbt passade pucken vidare till Ryan, som överlistade Matt Murray i Pittsburghs mål med ett direktskott.

Mike Hoffman såg i början av den tredje perioden till att laget tog ledningen med 2–1, ett resultat som stod sig matchen ut.

Fredrik Claesson drev pucken mot mål, passade Hoffman som sköt ett stenhårt, välplacerat skott från vänsterkanten som sjöng i målburen innan det gick in bakom Murray.

Craig Anderson i Ottawas mål utsågs till en av matchens bästa spelare efter att han gjort 45 räddningar.

På torsdag klarnar det om det är Ottawa eller Pittsburgh som möter Pekka Rinnes Nashville i finalen.