Den nationella klimat- och energistrategin innehåller konkreta åtgärder och beslut för att Finland ska nå EU:s gemensamt överenskomna energi- och klimatmål senast år 2030. Nästa steg är 2050 års mål i fråga om ett utsläppssnålt samhälle.

– Redogörelsen hör till de dokument som man i stora drag lätt kan vara överens om med regeringen. Regeringen lyfter i sin strategi upp betydelsen av och exportpotentialen för innovationer som hänger ihop med energiteknologi. De globala investeringarna kan överskrida 1 200 miljarder dollar år 2030. Alla är varmt välkomna till Vasa för att bekanta sig med hur man konkret befrämjar investeringar, energiutbildning och export. Vasaregionen står i dag för två procent av befolkningen men får till stånd över 30 procent av hela landets energiteknologiexport, säger Strand i ett pressmeddelande.

Strand efterlyser djupare diskussioner om eleffektens tillräcklighet.

– Nordiska energimarknaderna har elenergi mer än nog under de närmaste åren men brist på såväl reglerkraft som toppeffekt hotar. CHP-produktionens energieffektivitet är ett trumfkort i vårt nordiska kalla klimat. Vid sidan av värme produceras kontinuerligt el precis när behovet är som störst. CHP:s, det vill säga kombinerade värme- och elkraftverks ställning, bör tryggas som en del av energi- och klimatstrategin. De nordiska länderna borde även i framtiden göra upp en gemensam energi- och klimatstrategi, säger Strand.