Förutom de anhöriga och statsledningen har över 500 gäster bjudits in till statsbegravningen, bland dem alla utländska diplomater.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) som leder kommittén som förbereder begravningen har sagt att tanken är att alla finländare på ett eller annat sätt ska kunna hitta ett sätt att minnas president Koivisto. FNB har sammanställt uppgifter om hur medborgarna kan följa med begravningsceremonierna och minnas president Koivisto.

Möjligt att delta i jordfästningen

Jordfästningen inleds i Domkyrkan i Helsingfors klockan 13. Också allmänheten har möjlighet att delta i den. Vanliga medborgare släpps in i kyrkan från och med 11.30 via en säkerhetskontroll. Kyrkan torde fyllas snabbt, men det är också möjligt att följa med jordfästningen på Senatstorget dit den förmedlas som ljud.

Begravningsföljet startar från Domkyrkan cirka 14.30 efter jordfästningen. Det går från Domkyrkan via Statsrådsborgen, Finlands Bank och presidentens slott till Sandudd. Allmänheten kan följa med processionen bakom blåa band längs med gatorna. Tiotusentals, eventuellt hundratusen väntas till centrum för att följa med begravningsföljet.

Zoom

Foto: Grafik: Kati Hiekkanen



Heikki Parola vid polisen i Helsingfors säger att det bästa stället att följa med processionen är på Domkyrkans trappor. Begravningsföljet gör en sväng runt hela Senatstorget. Men det finns också andra bra ställen med gott om rum. Bilkortegen kommer att stanna upp vid Statsrådsborgen, Finlands Bank och Presidentslottet.

– Andra bra ställen är där kortegens stannar upp, Mannerheims staty och Sandudds begravningsplats, säger Parola.

Minneshögtiden för de inbjudna gästerna hålls i Ständerhuset dit allmänheten inte har tillträde.

Tv, radio och internet följer med

Yle direktsänder begravningen både i TV1 och i radio samt på Arenan. Sändningarna börjar klockan 12.50. Också andra medier rapporterar om begravningen på sina webbplatser.

Minneshögtiden är stängd också för journalister, men programdelen direktsänds på nätet.

Flaggan först på halv stång och sedan upp

Statsrådets kansli rekommenderar sorgflaggning i hela landet. Det sker på traditionellt vis så att man först flaggar på halv stång och då begravningen är över hissas de upp i topp. Flaggorna hissas klockan 8 på morgonen och halas klockan 21. Minneshögtiden i Ständerhuset väntas ta slut senast klockan 18 varefter flaggorna ska hissas i topp.

Donationer i stället för blommor

I stället för blomhälsningar rekommenderas donationer till fonder som stöder forskning, utbildning och kulturverksamhet. Folkets bildningsfond, Finska kulturfonden eller Svenska kulturfonden är mottagare som rekommenderas. Kontonumren finns på Presidentens kanslis webbplats.

Kondoleansboken för Koivisto fanns på presidentens kansli och på webben fram till i fredags. Över 51 000 personer skrev i boken.