Niinistö sade att Mauno Koivisto var närvarande med sina tankar, sina vanor, sina värderingar och sina principer. Koivisto var enligt Niinistö en stor statsman men framför allt en stor person.

Det eftertänksamma och funderande sättet att närma sig saker och ting förde den vanliga medborgaren nära statsmannen, sade Niinistö i sitt tal.

– Mauno Koivistos koncisa och analytiskt skarpa men ofta även humoristiska och varma yttranden förblir en del av finländskheten. De avspeglar tankesättet, principerna och värderingarna som fortfarande påverkar våra handlingar och vår verksamhet, sade Niinistö.

Niinistö uppmärksammade också Koivistos månsidiga karriär. I sin ungdom arbetade han i hamnen och var även folkskolelärare. Innan han blev president jobbade han bland annat på Finlands Bank och som minister.

– I dessa uppdrag lärde sig Koivisto att känna det finska arbetslivet och den finska arbetaren på alla nivåer, sade Niinistö.

Slutresultatet av Koivistos tid som president var att Finland var med i Europa och i väst och behöll ett balanserat förhållande till öst.

President Koivisto välsignades i domkyrkan i Helsingfors.