Bland män födda 1965–1969, som saknade utbildning efter grundskolenivån, var en tredjedel av 45-åringarna barnlösa. Bland högt utbildade var andelen barnlösa en femtedel.

Skillnaderna i barnlösheten mellan de olika utbildningsgrupperna har ökat särskilt bland kvinnor, hos män är skillnaderna bestående och stora.

Akademiforskare Marika Jalovaara på Åbo universitet säger att förvärvsarbete och barn gå bra ihop för högutbildade i Finland.

– Tvärtemot den allmänna uppfattningen om vem som vanligtvis är barnlös i Finland, är det inte den högutbildade kvinnan som tvekar att skaffa barn på grund av karriären. Förvärvsarbete och barn verkar gå bra ihop för högt utbildade, och de som blir utan barn är de lågt utbildade, alltså de vars ställning på arbetsmarknaden är svagast, säger Jalovaara.

En betydande faktor som sammankopplar låg utbildning och barnlöshet är avsaknaden av ett bestående förhållande.

Allt fler förblir barnlösa

Allt fler finländare förblir barnlösa. Enligt Jalovaaras undersökning är andelen barnlösa i Finland stor. Enligt undersökningen fortsätter antalet barnlösa att öka.

Av kvinnor födda på 1960-talet verkar en femtedel förbli barnlösa. Hos männen handlar det om en tredjedel.

Barnlösheten är märkbart lägre i de övriga nordiska länderna, enligt undersökningen.

Undersökningen är en del av forskningsprojektet Tackling Inequalities in Time of Austerity som är finansierad av Finlands akademis råd för strategisk forskning.