Henrik Tuulos som är direktör för Teboils mack- och automatverksamhet tippar att priset stiger med ett par cent på 2–3 veckor. Under tio cent per liter blir ökningen i alla fall.

– Men med en liten reservering, det är svårt att tippa med några cents noggrannhet.

Kedjan St1:s vd Mika Wiljanen tror att bensinpriset kan stiga med 5–10 cent per liter under de närmaste månaderna. Båda betonar att det mycket svårt att spå hur priset utvecklas, eftersom det påverkas av så många faktorer. Händelser ute i världen kan synas snabbt på den lokala macken.

– Men det borde inte gå så att bensinen kostar 1,8 euro eller 1,75 euro per liter som den har gjort några somrar, säger Wiljanen.

På norra halvklotet stiger bensinpriset nästan alltid på sommaren eftersom konsumtionen ökar under semesterperioden. Också situationen i Syrien har snarare en höjande än en sänkande effekt på priset.

– Men jag tror att semestern i Finland kan firas med helt moderata bensinpriser. Jag ser ingen större risk för stora förändringar, säger Wiljanen.

Opec begränsar produktionen

Bensinpriset beror också på förändringar i råoljepriset. De oljeproducerande ländernas beslut i torsdags att förlänga produktionsbegränsningarna skapar ett tryck på prishöjningar. I beslutet deltog alla Opecs medlemsländer och utomstående oljeproducenter.

Saudiarabiens energiminister Khaled al-Falih sade efter mötet i Wien att produktionen begränsas i nio månader, det vill säga till mars nästa år. Oljeproducenterna försöker på det här sättet förhindra att priset på råolja sjunker. Efter beslutet sjönk priset på ett fat Brentolja trots det till 51,94 dollar.

2014 kostade ett fat olja över 100 dollar men i början av 2016 sjönk det till drygt 25 dollar. Opec har som mål att hålla priset mellan 50 och 60 dollar. Om råoljan blir för dyr ökar USA sin produktion av skifferolja, vilket tar marknadsandelar av Opec.