Sätesmuskeln, som krånglade i premiären i Doha, har han fått ordning på med lättare träning. Det nya problemet sitter i käken.

– Den här veckan har jag lidit av en inflammerad visdomstand. Rötterna sitter så att den måste opereras bort men vi beslutade att flytta fram operationen till hösten. Tanden opereras efter säsongen, sade Pitkämäki på fredagen inför Gyllene spjutet-tävlingen i Vanda nästa dag.

Pitkämäki visade med fingrarna hur djupt rötterna sitter i käken.

– Infektionen har dämpats med läkemedel. Dessutom öppnades tandköttet en aning bredvid tanden och det gillade den inte alls, säger Pitkämäki med ett skratt.

Tanden har värkt men infektionen har inte lett till feber.

– Det har inte påverkat idrottandet utan det övriga livet såsom ätandet. Jag har tvingats äta puréer.

Pitkämäki berättar närmast roat om den senaste motgången. Men en sak är säker:

– Jag står inte över tävlingen på grund av tanden. Det är helt säkert, säger han.

– I så fall skulle jag ju hitta någon anledning att avstå varje tävling.

Pitkämäki inledde säsongen med 84,26 meter i Doha för tre veckor sedan. Han har därmed redan uppnått minimikravet att kasta över gränsen till VM i London, 83,00 meter.

I Myrbacka på lördag siktar Pitkämäki på att kasta 85 meter.

Pitkämäki mot Walcott

I Vanda ställs Pitkämäki bland annat mot trinidadiske OS-guldmedaljören 2012 Keshorn Walcott och argentinska OS-finalisten Braian Toledo, som tränas av finländske spjutlegendaren Kari Ihalainen.

Tävlingen utgör också starten på det inhemska kvalet till VM i London.

Walcott hoppas på ett bra resultat inför den finska publiken.

– Mina förra tävlingar i Finland lyckades inte så bra, sade Walcott på fredagen.

Walcott, 24, är skamsen över sina insatser i Finland sommaren 2013. Han stannade på under 79 meter i Joensuu och strax över 82 meter i Kuortane.

– Förhoppningsvis går det bättre nu. Jag är i skick men det är alltid lite svårt att förutse hur det går i säsongens första tävling, säger Walcott.

I förfjol kastade Walcott nationsrekordet 90,16 och vann brons i OS i fjol. Nu har han ändrat både träningen och tekniken för att kasta ännu längre.

– Mitt rekord var ingen fullträff. Jag är säker på att jag kan göra bättre ifrån mig. Jag är starkare än för två år sedan och både min rörlighet och snabbhet har återvänt till det normala efter att jag lättade på styrketräningen.

I Myrbacka tävlar också Sampo Lehtola, som i fjol gjorde en lyckad comeback efter en armbågsoperation. Han siktar på att kasta över 85 meter i sommar.