Det förefaller som om ledarna inte lyckades enas om några stora frågor såsom klimatpolitik eller handelsrelationer, eftersom de inte gett något gemensamt uttalande om dem.

Däremot krävde G7-deltagarna att internetbolagen putsar sitt webbinnehåll på extremistiskt material som kan sporra till terrordåd. Beskedet var väntat efter attacken i Manchester i måndags.

På fredagskvällen fanns det ingen officiell information om Rysslandssanktionernas öde, fastän Trumps rådgivare Gary Cohn kommenterade att USA inte planerar att lätta på dem.

Sanktionspolitiken förblev oklar efter Trumps och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks möte i Bryssel i torsdags. Tusk sade att de hade olika åsikt i fråga om Ryssland men att de verkade vara överens angående Ukrainakrisen.

I övrigt sade Trump enligt möteskällor bland annat att Tyskland säljer för mycket bilar i USA.

Ryckig politik

Donald Trump fortsatte på sitt utstakade spår under hela sin Europaturné även om hans uttalanden var mer diplomatiska än under presidentvalskampanjen, säger Utrikespolitiska institutets ledare Teija Tiilikainen till FNB. Tiilikainen betonar att hon har väldigt lite att gå på eftersom det inte sipprat ut speciellt mycket information om vad som sades på mötet.

– Trump verkar tänka som en affärsman och väga nytta mot kostnad. Det är tydligt i bland annat hans uttalanden om Nato.

Tiilikainen säger att Trump under sitt besök i Bryssel hade en ypperlig arena att betona att USA förbinder sig till militäralliansens femte artikel om försvar av andra medlemsländer. Det lät han av någon orsak bli att göra och valde i stället att fortsätta klaga över de övriga Nato-ländernas alltför blygsamma ekonomiska satsningar på försvaret.

Tiilikainen säger att Trumps uttalanden undergräver Natos trovärdighet.

Trumps politik beskriver hon som ryckig.

– Av allt att döma vill han inte förbinda sig vid långsiktiga mål utan fattar sina beslut från situation till situation.

Tiilikainen lyfter fram den nya franska presidenten Emmanuel Macron, som visade ledarskap genom att ta en betydande roll under G7-mötet.

– Det bådar gott för förutsättningarna för samarbete mellan Frankrike och Tyskland samtidigt som (Storbritanniens premiärminister) Theresa Mays roll i EU-sammanhang blir allt mindre.