Räikkönens senaste pole position kom i Frankrikes GP 2008. Det hann gå 128 GP-tävlingar för hans del innan fullträffen kom igen. Räikkönen har nu sammanlagt 17 pole positioner i F1.
– Klart det här är fint. Vi har varit nära att lyckas förut, det har varit svåra stunder men nu fick vi fason på bilen och mitt varv var lyckat, sade Räikkönen i arrangörernas intervju.
Monacos GP körs på söndag. Räikkönen vann tävlingen 2005 – då startade han från pole positionen. Det är ytterst svårt att köra om på Monacos gatubana.
– Pole positionen är det bästa stället att starta från men garanterar ingenting i tävlingen. Mycket kan hända under tävlingen. Man måste fatta rätt beslut i rätt tid, säger Räikkönen.

Mercedes Valtteri Bottas kom trea i Monacos tidskval.
– Mina varv lyckades verkligen bra. Jag fick allt ut av körandet. De röda bilarna vara bara för snabba för oss, sade Bottas.
Ferraris Sebastian Vettel var näst snabbast.

Många finska flaggor syntes i publikhavet i Monaco.
– Jag hinner inte spana efter flaggor. Men jag uppskattar fansens stöd mycket, säger Bottas.

Bottas stallkompis Lewis Hamilton hade problem och var bara 14:e snabbast. Han var nära att köra av banan och krocka med banräcket redan i början av den andra kvalsessionen. Han lyckades undvika krasch med en snabb rattmanöver men farten fick han aldrig upp tillräckligt.
Hamilton klagade i sin bilradio till teamets personal att något var på