Uppgifterna, som publicerats av The Washington Post, är de senaste i raden av spektakulära detaljer kring Trumplägrets påstådda kontakter med Moskva. Jared Kushner har en mycket hög position i Trumpadministrationen och är nära rådgivare till presidenten.

– Vi kommer inte att kommentera Jared, sade Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn vid en pressträff tillsammans med den nationelle säkerhetssamordnaren H R McMaster på lördagen.

Inga medier tilläts filma eller fotografera vid pressträffen.

Spicer avböjer

Även Vita husets talesperson Sean Spicer har avböjt att kommentera.

Washington Post har tidigare rapporterat att FBI-utredningen om Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland knyts allt närmare den amerikanske presidenten, och att Trumps svärson numera ingår i granskningen.

Nu skriver The Washington Post att FBI tittar närmare på ett möte som ägde rum i Trump Tower i början av december, strax efter det amerikanska valet men innan Trump svors in som president.

Samtal med Kisljak

Kushner ska då med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak ha tagit upp möjligheten att etablera en hemlig, direkt kommunikationskanal mellan Trumpadministrationen och Moskva. Hans plan ska ha varit att använda den ryska ambassadens eller konsulatets kommunikationsutrustning, ett förslag som skulle ha inneburit säkerhetsrisker.

Ambassadören uppges ha blivit förvånad, men fört det vidare till Moskva. På så sätt kunde det plockas upp av amerikansk underrättelsetjänst, enligt tidningen. Även Michael Flynn, dåvarande nationell säkerhetsrådgivare, medverkade vid mötet. Flynn är själv under utredning för sina kopplingar till Ryssland.

Möte med bankman

Kushner ska dessutom ha haft tre samtal med Kisljak som han inte redogjort för, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

FBI granskar också ett möte Kushner haft med en bankman från Moskva, enligt Washington Post. Intresset från FBI behöver inte betyda att Kushner är brottsmisstänkt.

Samtidigt begär senatens underrättelseutskott ut samtliga dokument från Trumps kampanjstab som rör kontakter med Ryssland sedan kampanjen startade i juni 2015, skriver Washington Post. Det är första gången som organisationen kring valkampanjen dras in i utskottets utredning.

Begäran har skrivits under av utskottets ordförande och den högst uppsatte demokraten. De två senatorerna – Richard Burr och Mark Warner – vill inte kommentera saken.

I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och kopplingar mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Trumpkampanjen har sitt huvudsäte i Trump Tower i New York.

Fakta: Trumpkampanjen och Ryssland

  • The Washington Posts nya uppgifter är de senaste i raden om Rysslands eventuella inblandning i USA:s presidentval 2016, och kontakterna mellan Trumpkampanjen och Moskva.
  • Moskva har hela tiden förnekat påståendena, och Trump nekat till all samverkan.
  • Förutom Jared Kushner ingår även Michael Flynn i FBI:s utredning, liksom den tidigare kampanjledaren Paul Manafort, kampanjrådgivaren Carter Page och Roger Stone, Trumps tidigare rådgivare.
  • Frågan om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel. I nuläget pågår flera utredningar.