Nu när Krimbon Denis reser hem från Kiev stiger han först på en buss som går till gränsen. Efter den ukrainska gränskontrollen går han en knapp kilometer med sina väskor till den ryskkontrollerade gränskontrollen. Därifrån fortsätter resan med buss.

Den besvärliga gränsövergången harmar Denis som reser regelbundet mellan Kiev och Krim med anledning av sitt jobb.

– För mig är det likgiltigt om Krim är ukrainskt eller ryskt. Men det vore bra om relationerna mellan länderna förbättrades eftersom det är svårt att korsa gränsen och det skapas också andra problem.

Ukraina har tre gränsövergångar till Krim och godkänner inte andra rutter. Rysslands representant till Eurovisionens sångtävligt Julija Samoilova släpptes inte i Ukraina för att hon åkt till Krim andra vägar.

– Det skulle ha varit en annan sak om hon hade åkt till Krim genom Ukraina, säger Tamila Tasjeva från organisationen Krym Sos.

Organisationen hjälper både personer som bor på Krim samt sådana som flytt därifrån.

Två pass

Vid gränsen visar Denis upp sitt ukrainska pass, men han har också ett ryskt. Det skaffade han när han ville få vård för en cykelskada på ett statligt sjukhus men nekades vård då han saknade pass.

Denis säger att det är vanligt att ha två pass. Också Tasjeva säger att det är svårt att få till exempel sociala tjänster på Krim utan ryskt pass. Men alla har inte ett ryskt pass.

– Utdelningen av ryska pass 2014 var kaotiskt och många Krimbor lyckades inte få ett pass.

Ukraina erkänner inte pass beviljade på Krim, men innehav av ett sådant leder inte till påföljder.

Rysslands strävan att slå rot på Krim är stark. Denis berättar att han varit borta i tre månader och under tiden hade konstruktionerna till en ny flygterminal rests på flygplatsen i Simferopol.

Många ryssar har också flyttat till Krim, i synnerhet soldater, enligt Denis. Den amerikanska nyhetssajten

Eurasianet.org skrev i januari att minst 150 000 personer flyttat till Krim efter annekteringen, huvudsakligen från Ryssland. Lika många ska ha lämnat halvön, enligt samma bedömning.

Enligt Krym Sos uppgifter skulle inflyttarna uppgå till hela 500 000, av vilka en liten del kommer från östra Ukraina, resten från Krim. Tasjeva säger att det inte finns exakta uppgifter eftersom bosättning av ett ockuperat område definieras som ett brott mot internationell rätt.

Också Ukraina propagerar

Krym Sos hjälper Krim-tatarer och ukrainskt sinnade som vittnar om politisk påtryckning och kidnappningar.

Tasjeva är själv Krim-tatar. Hon besöker inte längre Krim eftersom hon befarar att bli anhållen med anledning av sitt jobb.

Denis har inte råkat ut för politisk påtryckning. Som de flesta Krimbor talar Denis ryska som modersmål, men har också studerat ukrainska. Han har ukrainsksinnade vänner som inte för väsen om sina åsikter. Denis vill inte uppträda i artikeln med sitt hela namn eftersom ämnet är känsligt.

På Krim omges Denis av rysk propaganda som påstår att det är omöjligt att leva i det instabila Ukraina. Men också Ukraina behärskar propagandan.

– Man rapporterade till exempel om brist på livsmedel på Krim trots att det inte fanns ett problem.

Denis hemstad lider i synnerhet av minskade turistströmmar från Ryssland. Det är inte längre billigt att semestra på Krim eftersom priserna närmar sig nivån i Moskva.

– Lönerna är däremot inte ryska, de är lägre.