Fortfarande är risken stor för nya jordskred, och mer än 100 personer saknas.

Antalet döda i ovädret i Sri Lanka har stigit till 146, och soldater, hjälparbetare och lokalbor kämpar mot klockan för att hitta de drygt 100 personer som fortfarande rapporteras som saknade efter den senaste tidens häftiga regn, som orsakat översvämningar och jordskred.

– I går och i dag har det varit uppehåll i regnandet. Så vi har lyckats att nå ut till människor som varit helt strandsatta och som hittills inte fått någon hjälp, säger Mahieash Johnney vid lankesiska Röda korset till TT.

Brist på båtar

Att nå ut till vissa svårtillgängliga områden är fortsatt problematiskt, och det råder fortsatt stor risk för nya jordskred i de södra delarna av landet.

– Det är brist på utrustning, och på båtar. Du behöver ha små båtar för att nå ut till de områdena, men de har inte kapacitet att föra ut människor och mat, säger Johnney.

Det handlar också om att sätta människor i säkerhet, och se till att de har tillgång till mat, rent vatten och sanitet.

Sri Lanka har bett FN och grannländerna om hjälp. Indien har skickat tre fartyg, bland annat landstigningsfartyget INS Shardul, som enligt Hindustan Times har med sig mat, vatten, medicin, läkare, dykare, helikopter och gummibåtar, för att hjälpa till i arbetet.

Risk för dengue

Enligt AFP är översvämningarna de värsta sedan 2003. Men regnet satte också stopp för en långvarig torka, som hotade jordbruket och landets elproduktion, enligt landets meteorologiska institution.

När vattnet rinner undan väntar nya problem.

– Det som kan bli den största utmaningen är sjukdomar, som denguefeber, som vi måste vara förberedda på, säger Mahieash Johnney.

Denguefebern, en potentiellt livsfarlig influensaliknande sjukdom, har varit ovanligt utbredd i önationen i år, med över 50 000 fall hittills, enligt Världshälsoorganisationen. Och stillastående vatten är en perfekt grogrund för myggor, som sprider sjukdomen.

Skulle nya regnväder dra in riskerar situationen också att förvärras.

"Tillgången är redan nu svår. Vi får rapporter om stora landområden är täckta av vatten. Hem och byggnader är förstörda och vägar har helt skurits av, vilket gör vissa drabbade samhällen i princip onåbara", säger Chris McIvor, Rädda barnens landschef i ett pressmeddelande.

Drabbade områden

  • Enligt Sri Lankas katastrofmyndighet är distrikten Kegalle, Galle, Ratapura, Kalutara, Matara, Hambanthota och Nuwara Eliya drabbade.
  • I samtliga distrikt görs bedömningen att det finns en fortsatt risk för nya jordskred.
  • Omkring 442 000 människor är drabbade.
  • 146 personer har omkommit och 112 personer saknas.
  • Drygt 100 000 personer har förts i säkerhet, exempelvis nödläger. (FNB–TT)