För att stärka sin kandidatur – och betona att han inte längre ingår i partipolitiken – tänker Niinistö samla in de 20 000 namn som krävs för att ställa upp via en valmansförening.

Niinistö diskuterade sitt oväntade grepp med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo innan han fattade beslutet, som offentliggjordes på en presskonferens i dag.

– Samlingspartiet har fulla befogenheter att utse vem som helst till sin officiella presidentkandidat. Jag håller fast vid att om man inte får ihop någon valmansförening så har man inte mycket att hämta i valet, sade Niinistö.

"Jag håller fast vid att om man inte får ihop någon valmansförening så har man inte mycket att hämta i valet."
President Sauli Niinistö


Första omgången av presidentvalet ordnas i slutet av januari 2018 och om det behövs en andra omgång genomförs den två veckor senare.

Tre partier har valt sina presidentkandidater tidigare. Centern representeras av riksdagsledamoten Matti Vanhanen, De gröna av riksdagsledamoten Pekka Haavisto och Vänsterförbundet av EU-parlamentarikern Merja Kyllönen. SFP utser sin kandidat på partidagen nästa helg. Europaparlamentariker Nils Torvalds har ställt sig till förfogande.


Niinistö är sedan länge storfavorit i det kommande valet. Enligt en enkät som nättidningen Verkkouutiset gjorde i april ville 82 procent av finländarna att Niinistö ställer upp för omval. Uppemot hälften av de 1 006 svarande som uttalade sig för Kantar TNS ansåg att Niinistö skött sitt uppdrag mycket bra. Dessutom tyckte 40 procent att han skött det ganska bra.

På presskonferensen fick 68-åringen Niinistö också en fråga om sin hälsa. Presidenten svarade att hans personliga läkare i allmänhet uttalar sig om hälsan utgående från om den är ett problem för att sköta jobbet eller inte.

– Det har funnits ganska lite att meddela, om utgångspunkten är att mannen är frisk, sade Niinistö.