President Sauli Niinistö är ändå kopplad till Samlingspartiet och att bilda en valmansförening betyder att man står utanför det partipolitiska fältet.

– Hans tanke måste vara att det i valmansföreningen finns ett brett stöd både geografiskt och politiskt. Jag tror inte det blir ett större problem för honom att få ihop namnen, det här ger garanti för ett folkligt stöd.


Enligt Sundberg kan valkampanjen påverkas av de uppdrag som hör till en sittande president och Niinistö kommer inte att ha lika mycket tid som de andra. Han kommer att ha rollen som statsman men måste oberoende av det delta i debatterna och i annat som hör till kampanjen. Däremot får Niinistö en gratis reklamkampanj till skillnad från de andra kandidaterna eftersom han är sittande president.

– Under förra presidentvalet var stödet skyhögt men det krympte när valdagen närmade sig. Han fick beskyddande stöd redan i första omgången. Vi kan nog vänta oss höga krav.

Niinistö fyller 70 nästa år men enligt Sundberg har det ingen betydelse för presidentskapet.

– Jämför med Donald Trump som är i samma ålder, om vi tar det som måttstock. Kekkonen var till och med äldre så ålder behöver inte alls påverka.

Sundberg ville inte ta ställning till vilka frågor som kommer att tas upp under kampanjen.