Naturens dag har firats det sista veckoslutet i augusti sedan 2013, och ekologiska gårdar har medverkat från första början. Men aldrig tidigare har så många som 30 ekogårdar meddelat att de håller öppet hus.

I år får allmänheten bekanta sig med vardagen på en ekogård i 13 olika landskap, däribland Österbotten. Detta genom ekosvinfarmaren Steve Nyholm, tillsammans med sonen Tommy, på Skogsjö Gård i Munsala. Det är första gången de medverkar i evenemanget.

- Det finns bara 14 ekologiska svinfarmare i Finland och vi vill visa konsumenterna vad det hela går ut på. Vi är precis som vilka andra bönder som helst, bortsett från att vi matar våra djur med ekologiskt foder och i övrigt följer ekologiska regler, vilket innebär att konstgödsel och växtskyddsmedel inte används och att svinen kan gå utomhus sommartid, säger Nyholm som bland annat är ordförande för SLC:s ekoutskott.

Det finns enligt Jord- och skogsbruksministeriet omkring 4.400 ekogårdar i Finland i dag och ekologisk produktion upptar ungefär 10 procent av landets åkerareal. Antalet ekogårdar och ekologisk areal har ökat under nästan hela 2000-talet och trenden går uppåt i även i år. Nyholm är övertygad om att det finns en framtid för ekologiskt jordbruk i Finland.

- Faktum är att det råder brist på ekologiska produkter redan i dag, i synnerhet på spannmål, och efterfrågan ökar hela tiden. Vi vill nå ut med budskapet att det är möjligt att gå över från konventionellt till ekologiskt jordbruk, och att man kan få det att gå runt, säger Nyholm.

På Naturens dag lördagen den 26 augusti är svinen på gården den självklara huvudattraktionen, men Nyholm har också annat i kikaren.

- Förhoppningsvis lyckas vi ordna med hästar, kaniner och bin. Vi vill göra det till en kul grej med lite olika evenemang för barnen. Vi planerar också att kontakta skolor och 4H, säger Nyholm.

Han har också en annan förhoppning:

- Vädret i höst får gärna vara bättre än vad det är nu.