Verket är illa rädd för att landskapen kommer att utnyttja en kommande förordning om prehospitala vården som ett sätt att spara pengar. (Pohjalainen 31.5)

Enligt förordningen kan landskapen själva bestämma hur snabbt en ambulans bör vara på plats hos patienten. Patientsäkerheten lider om landskapen börjar förlänga utryckningstiderna.

I Jakobstadsregionen blir det ännu sämre ställt med patientsäkerheten än i storstäderna, delvis för att Malmska ser ut att bli av med sin dygnet runt-jour. Men av det ena kan också följa det andra.Slopas nattjouren ökar nämligen behovet av ambulanstransporter. Och ju mer ambulanser som ligger på vägarna med mer eller mindre rutinartade sjuktransporter desto mer lider den akuta beredskapen i hela berörda området.

Ur den synvinkeln är förslaget om att slopa dygnet runt-jouren i Jakobstad rent vansinnigt. Detta gäller i synnerhet som Malmskajouren hade hela 3 200 nattliga besök under fjolåret.

Staden Jakobstads krav om att få behålla dygnet runt-jouren vid Malmska stöds av både Vasa sjukvårdsdistrikt och ledningsgruppen vid Åbo universitetssjukhus Ervaområde. Men det betyder förstås inte att regeringen är lyhörd för kravet.

Under den gamla goda tiden var statsmakten en garant för jämlik behandling av medborgare, oberoende boningsort. Men den devisen tycks inte längre gälla. Ett människoliv i urbana miljöer tycks vara betydligt mer värt än ett liv i glesbygden.