Riksdagens plenum börjar klockan 16 och inleds med muntlig frågestund. Därefter fortsätter remissdebatten om medborgarinitiativet. Här hittar du hela dagordningen.

I jourreformen som godkändes i slutet av förra året fick tolv sjukhus status som sjukhus med omfattande jour, men Vasa centralsjukhus VCS var inte ett av dem. Det innebär att svenskspråkiga från Österbotten kan komma att föras till jouren i Seinäjoki som ålagts att ha en svenskkunnig per arbetspass på jouren.

I januari startade huvudförtroendemannen Kim Berg på VCS ett medborgarinitiativ om att också VCS ska få omfattande jour. Medborgarinitiativet samlade snabbt nästan 70 000 underskrifter.

Riksdagen inledde remissdebatten om medborgarinitiativet för två veckor sedan, men ärendet bordlades för att inga ministrar gjorde sig besväret att vara på plats.

– Förväntan i dag är att familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) är på plats och ger ett svar till de 70 000 som undertecknat medborgarinitiativet och ger svar på de frågor som vi ställt, säger SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson.