Ett tag såg det ut som att familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) inte skulle svara på några frågor alls när riksdagen debatterade medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus.

- Nu har det gått en timme och minister Rehula har hört alla frågor. Han har varit tålmodig och lyssnat. Nu börjar det vara dags att svara på frågorna också. Närmare 70 000 människor väntar på svar och vill veta varför Vasa inte finns med bland de tolv fulljoursjukhusen, sa SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Oppositionen ville bland annat ha klara svar på vad som hindrar regeringen från att göra Vasa centralsjukhus till ett trettonde sjukhus med omfattande jour och hur man tänker garantera att patienterna får service på både svenska och finska.

Till sist steg minister Rehula upp i talarstolen med mycket spänd röst och utan att egentligen svara på riksdagsledamöternas frågor.

- Jag har aldrig sagt att Vasa centralsjukhus ska förbli som det är, det gör inte ett enda centralsjukhus i det här landet. Det är helt avgörande vilket samarbete som byggs upp inom specialupptagningsområdena. Vården utvecklas så att vårddagarna blir färre. Det gäller alla sjukhus. Här har framförts påståenden som inte har något att göra med verkligheten. Man kommer att föda i Vasa, sjukhuset kommer inte att försvinna från Vasa, fräste Rehula.

Rehula sa att han hoppas att man inte ska behöva åka till andra jourer i någon större utsträckning än nu från Vasa. Motiveringarna till varför Vasa centralsjukhus inte fick omfattande jour och inte får det finns i regeringens proposition, sade han.

– Medborgarinitiativet är en institution där regeringen inte har någon roll, förklarade han sin passivitet för FNB efter debatten.

Rehula framhöll att man inom specialupptagningsområdena redan nu borde ha ingått samarbetsavtal, men att den bestämmelsen inte följts i hela landet. Den lag som trädde i kraft för fem månader sedan hindrar inte Vasa från att utvecklas, sade han.

– Det skulle vara mycket lättare att föra den här diskussionen om vi ens försökte tala samma språk, dundrade han med syftning på sakinnehållet.

Debatten fick också andra språkliga dimensioner när socialdemokraten Maria Tolppanen beslöt sig för att konkretisera vad språkförståelse handlar om.

– Jag är glad att de svenskspråkiga kollegerna har talat så mycket svenska här i dag. Ni finskspråkiga, med handen på hjärtat, hur mycket förstod ni av det? Jag talar ändå någon slags svenska och jag kunde inte förstå alla ord. Det samma gäller när man är sjuk, sade hon.

Centerledamoten Antti Kurvinen som också kommer från Vasa valdistrikt sade att medborgarinitiativet är historiskt i och med att nästan 70 000 människor från ett litet område undertecknat det.

– Det är ett allvarligt budskap, sade Kurvinen men sade också att antalet underskrifter tyder på att människorna fått felaktig information.

– Nästan 70 000 personer har knappast hört fel när de hört att regeringen beslutat att Vasa inte får omfattande jour. Det är därför det här medborgarinitiativet gjorts, svarade Henriksson beskt.

Riksdagsledamöterna frågade bland annat varför regeringen inte kan gå med på att ge också Vasa centralsjukhus omfattande jour. Mats Nylund (SFP) misstänkte att orsaken till att Vasa inte får omfattande jour är regeringspartiernas svaga framgång i landskapet Österbotten och prestige – när man en gång beslutat att tolv sjukhus får omfattande jour så vill man inte backa.

– Motiveringarna för den här lösningen finns i regeringens proposition. Bevare oss för en situation där partitillhörighet avgör Finlands sjukhusnät, svarade Rehula.

Sannfinländaren Jani Mäkelä frågade om det är okej att öppna för att också andra sjukhus kräver omfattande jour genom medborgarinitiativ.

Efter debatten sade Rehula till FNB att man har ansett att tolv omfattande jourer är det antal som man kan klarar av att upprätthålla på 2020-talet och hänvisade till sakkunniga.

– Vi ställde kriterierna först, sade han och förnekade att beslutet om vilka sjukhus som får omfattande jour skulle vara politiskt.

Joakim Strand (SFP) var mindre än nöjd med ministerns anförande.

– Inte svarade han ju över huvud taget på de här frågorna, sade Strand.

Medborgarinitiativet skickas nu till social- och hälsovårdsutskottet för behandling.