Historien upprepade sig därför då medborgarinitiativ för omfattande jour i Vasa för andra gången debatterades i riksdagen på torsdagskvällen.

I en situation då expertorganisationerna Sitra och THL placerat den omfattande jouren i Vasa, där den ansvarige för hela processen konstaterat att 12+1 modellen marginellt skulle öka kostnaderna, och att österbottningarna enligt det nu planerade upplägget i medeltal har längre väg till en jourmottagning än andra, väljer ansvariga ministern Juha Rehula (C) åter igen undvika direkta svar på de direkta frågorna.

Inte ens president Sauli Niinistös dikterade tillägg till jourförordningen om att den språkliga servicen under tjänstemannaansvar måste garanteras också i praktiken före den omfattande jouren startar i Seinäjoki, fick ett rakt svar.

I stället för att själv konkret lyfta fram motiveringarna till regeringens beslut att inte ge centralsjukhuset i Vasa omfattande jour, nöjde sig Rehula, åter igen, med att hänvisa till texten i lagförslaget.

Orsaken till att minister Rehula undviker raka svar på raka faktabaserade frågor är uppenbar: Regeringens beslut baserar sig inte på fakta, utan är resultatet av ett maktpolitiskt spel.

Ett strategiskt maktpolitisk spel som inför framtiden är tänkt att dela in regionerna i vinnare och förlorare.

Av tradition har politikerna och de politiska partierna med regeringsansvar dragit hemåt i olika frågor, speciellt så det gäller satsningarna på infrastruktur.

Men att man selektivt och medvetet försätter medborgarnas möjligheter till jämlik kvalitativ och snabb vård i akuta situationer är oacceptabelt.