­Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) satt i ett annat­ möte, statsminister Sipilä (C) är sällan med och inte heller någon annan minister fann ärendet så viktigt att de behövde närvara.

I torsdags fanns inget hockey-VM som konkurrerade om ministrarnas intresse, och det fanns faktiskt någon som lyssnade till frågorna.

Frågorna var många, det tog över en timme innan minister Rehula kom till skott med att svara. Innan­ det fångade SFP:s Anna-Maja Henriksson läget.­ ”Vi har nu debatterat det här i en timme, ­minister ­Rehula har hört ­alla våra frågor, nu skulle det vara­ dags att svara, närmare 70 000 männi­skor väntar på ett svar.

Jag hoppas att riksdagen tar det här medborgar­initiativet på allvar”, sade Henriksson, och undrade varför inte land­skapen själv får bestämma hur omfattande vård de ger.

Rehula inväntade en översättning av Henrikssons fråga innan han ”med ansträngd stämma”, som FNB:s reporter uppfattade det, slog fast att VCS också framöver kommer att ha jour inom många specialiteter – men tillstod också att han aldrig sagt att sjukhuset ska förbli som förr.


De så många gånger förr ställda frågorna om varför Vasa inte skulle få omfattande jour, varför man går emot en rad expertutlåtanden, vad man tänker göra åt president Niinistös uttalande om att man måste kunna garantera svensk service i Seinäjoki innan man tar beslutet fick inget vettigt svar.

Inte heller fick man svar på hur mycket man sparar på att flytta verksamheter till Seinäjoki.

Rehula uttryckte ett hopp om att lika få som förr ska behöva söka vård på ett annat sjukhus, vilket ju kan betraktas som en sympatisk gest.

Men då oppositionen stod på sig och ville veta om motiveringarna till tolvsjukhusmodellen hän­visade han bara till regeringens förslag.

”Där finns kriterierna fastslagna för hur man valt sjukhusen.”


Mer än så hade han inte att anföra. Den som läst kriterierna står fortfarande med häpnadens finger i förvåningens mun.

Torsdagskvällens frågestund var ett spel för gallerierna. Regeringens beslut står fast och de nästan­ 70 000 som skrivit på medborgarinitiativet får se sig blåsta på sitt krav om omfattande jour i Vasa också framöver.

Helt förgäves har kampen kanske inte varit, förmodligen har också medborgarinitiativet bidragit­ till att nedskärningarna inte blir fullt så om­fattande man befarat.

Det hela handlar om politik. Listan över sjukhus har blivit en prestigefråga och indelningen är ett led i Centerns landskapsbygge. På samma sätt handlar skillnaden mellan omfattande jour och det som återstår efter den planerade reformen också om en prestigefråga för SFP.

Om – säger om – ordförandebytet inom Sannfinländarna leder till att Sipilä plockar in SFP och KD är Vasa centralsjukhus status garanterat en knäckfråga för att SFP ska gå med i regeringen.