Pedersörebördiga Victor Sågfors började spela gitarr och komponera egna låtar när han var 14 år gammal. Under de senaste två åren har han gått från att skriva musik som hobby till att kunna leva som musikproducent.

– Jag har alltid varit inriktad på att jag ska kunna försörja mig på musik på ett eller annat sätt. Musikproducerandet känns väldigt naturligt för mig. Jag måste helt enkelt få skapa, säger Sågfors.

Karriären började ta fart när hans gamla lärare på folkhögskolan i Lappfjärd, Janne Hyöty, frågade om Sågfors ville komma till Sugerhouse Publishing och testa på att producera J-pop (japansk pop).

– Just då var jag i ett skede i livet när jag inte riktigt visste vad jag skulle göra. När Janne frågade mig tänkte jag, varför inte? Jag provade på att göra J-pop och jag tyckte om det direkt. Det kändes som jag upptäckte en ny värld när jag började producera J-pop.

Under det senaste året har Sågfors producerat låtar åt några av de största banden i Japan. Den största låten Sågfors skrivit heter "Dream Master", framförd av Hey! Say! JUMP. Låten kom in på bandets album och i dagsläget har skivan sålt platina (250 000 skivor) i Japan.

– Att skivan sålde platina var ett viktigt bevis för mig själv. Det ger mig övertygelsen att jag är inne på rätt spår. Man jobbar mycket hårt i den här branschen och det är sällan det verkligen händer någonting.

På söndag reser Sågfors till Japan för att producera musik med låtskrivare från Japan och Korea. Det blir hans andra besök i Japan.

– I Japan finns många duktiga låtskrivare som jag fått jobba med. För mig är det mycket motiverande när jag får jobba med producenter från hela världen som inspirerar mig både personligt och musikaliskt.

Victor Sågfors

  • Jobbar som musikproducent.
  • Från Kållby i Pedersöre.
  • Jobbar på Sugerhouse Publishing i Vasa.
  • Producerar J-pop och K-pop.
  • Har sålt guld och platina i Japan.
  • Gitarrist i bland annat Hipster Slayer och Opus Symbiosis.