Detta sagt med tanke på hur viktig den här typen av infrastruktur är för både trafiksäkerheten och näringslivet i exporttunga Österbotten.

Men samtidigt gäller det att inse SFP:s begränsningar i det aktuella vägärendet. Att SFP:s partikongress beslutar att prioritera riksvägen innebär inte att statsmakten höjer väganslaget och satsar på Österbotten.

Efter att SFP förpassades i opposition efter riksdagsvalet 2015 har livet på många sätt blivit surt för finlandssvenskarna och svensk­österbottningarna. Att riksåttan, den österbottniska livsnerven, för­faller är bara en motgång i raden.

Även nedtrappningen av Vasa centralsjukhus, de indragna tingsrätterna och möjligheten för kommuner att söka undantag från den obligatoriska skolsvenskan är sannolikt konsekvenser av att SFP förpassades ut i kylan.

Det här veckoslutet är en rysare i politisk ­mening. SFP har chans att komma in som reserv i det fall Sannfinländarnas nya ordförande gör sig omöjlig som regeringspartner.

SFP:aren Eva Biaudet anser att SFP borde bilda union med De gröna och tillsammans ta upp kampen om statsministerposten. Tillsammans skulle­ de båda partierna ha ett väljarstöd om 19,9 procent, som är snäppet under Samlingspartiets stöd.

Eva Biaudets förslag saknar vett och sans. En ­union med De gröna skulle tappa SFP på mer­parten av partiets finlandssvenska stöd.