Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle letar efter nya kortfilmer på svenska i Finland. Tävlingen Kortfilm 2018 startar i augusti.

Charlotte Sundström, ansvarig producent för kulturinnehåll vid Svenska Yle säger att tanken är att hitta de bästa kortfilmerna i Finland, men också filmer som kan visas på internationella festivaler.

Tävlingen är öppen för etablerade proffs och andra filmmakare som arbetar på svenska i Finland. För att delta behöver man ett produktionsbolag att samarbeta med.

– Vi söker filmer förankrade i nuet eller ögonblicket. Filmer som väcker känslor, säger Pekka Uotila vid Finlands filmstiftelse.

Tävlingen är indelad i två klasser, en masterclass för filmer som är högst 15 minuter långa och en klass för filmer som är högst sju minuter långa.

Bland alla bidrag väljs minst två vinnare i masterclass-kategorin och fyra bland de kortare filmerna. De vinnande bidragen får ett produktionsstöd på 60 000–120 000 euro.

Tävlingsbidrag tas emot mellan 8 augusti och 15 oktober.

Vinnarna utses av en jury bestående av representanter för Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle. De offentliggörs den 15 december.