Ett drygt tjugotal riksdagsledamöter började känna­ sig rejält obekväma i sin gamla riksdagsgrupp, speciellt efter att statsministern meddelade­ om att det inte finns förutsättningar för den nu­varande regeringen att fortsätta.

Utbrytningen till det som kallas Nytt alternativ är förstås ett sätt för Timo Soini och Sampo Terho att ta revansch på veckoslutets kupp. Men på samma sätt blir den unika och stora, nya riksdags­gruppen också statsminister Juha Sipiläs (C) räddnings­planka för den regering som såg ut att gå i putten.

Statsminister Juha Sipilä såg lättad ut då han på tisdag satt och tummade på det avskedsbrev han aldrig behövde lämna in. Två grundlags­experter hade bekräftat att en riksdagsgrupp är en fullgod regeringspartner i det fall ministrarna och regerings­programmet inte ändrar.

För SFP och Kristdemokraterna som redan hade­ hunnit ställa in sig på regeringsförhandlingar är beskedet från Sannfinländarna förstås en tung motgång. Det vattenhål de hade sett under sin ökenvandring hade bara varit en hägring.

Under tisdagen blev det mer och mer uppenbart att regeringskrisen som utlöstes av valet av Jussi­ Halla-aho till ordförande för Sannfinländarna inte­ är någon spontan händelse. I själva verket verkar­ det under en längre tid ha funnits en oro bland toppolitikerna om att något skulle ske inom de sannfinländska leden, något som skulle komma att få stor betydelse för hela regeringen.

Helsingin Sanomat levererade i tisdags upp­gifter om att Jussi Halla-ahos bloggtexter under en längre tid har varit under lupp hos både Centerns och Samlingspartiets partiledningar. De rasistiska bloggcitaten har oroat toppolitikerna, speciellt som Halla-aho inte vid något tillfälle skulle ha uttryckt någon ånger över vad han har skrivit.

De gånger ett blogginlägg har refuserats har det handlat om citat som har väckt uppståndelse i ­något sammanhang. Halla-aho har strukit i sina texter för att undvika uppmärksamhet, inte för att han skulle ha kommit på andra tankar.

I HS-artikeln citeras bland annat önskningar om att invandrargäng ska våldta en speciell invandrarvänlig och kvinnlig riksdagsledamot från De gröna och att väskryckande tycks vara ett genetiskt drag hos somalier. Halla-aho blev dömd i Högsta domstolen för ett citat om att pedofili är ett uttryck för Allahs vilja.

"Efter den här operationen kommer Sannfinländarna, alltså det extremnationalistiska parti som leds av Jussi Halla-aho, att förtvina."

Kenneth Myntti
Chefredaktör


Ann-Cathrine Jungar, populismforskare vid Söder­törns högskola, ser i en intervju i tidningen­ Metro (12.6) en paradox mellan det som sker i Finland respektive Sverige. Medan Sverige­demokraterna med ideologisk grund i nazismen har modifierat sin politik i syfte att bli ett mer ­salongsfähigt parti har Sannfinländarna gått i rakt motsatt riktning.

Sannfinländarna har alltså radikaliserats. Radikaliseringen har dessutom kunnat ske rätt så obemärkt eftersom partiet hade legitimitet sedan tidigare.

Jungar upplever det lite märkligt att ingen har ­eagerat på radikaliseringen förrän nu då ­Halla-aho valdes till partiledare. Halla-aho har ändå suttit ­både i riksdagen, i riksdagsutskott och i Europaparlamentet.

Det är en reflektion som det är lätt att instämma­ i. Framför allt borde Sannfinländarnas tidigare parti­ledning och riksdagsgrupp ha reagerat på den kupp som förbereddes och som genomfördes på kongressen i Jyväskylä.

Med de regler som gäller i partiet om att alla­ närvarande partimedlemmar har rösträtt i ordförande­valet var utgången ganska given. Men den internuppgörelse som borde ha kommit tidigare­ kom alltså nu efter ledningsbytet.

Efter den här operationen kommer Sannfinländarna, alltså det extremnationalistiska parti som leds av Jussi Halla-aho, att förtvina. Det var en bitter partiledning som höll presskonferens i tisdags.

Hur regeringen påverkas får tiden utvisa. Förmodligen kommer allt ungefär att fortsätta som ­före den ödesdigra Sannf-kongressen i Jyväskylä.

Timo Soini har visat att han behärskar det politiska spelet. Men senfärdigheten kostade honom halva partiet.