Först ut i sommar är Helsingfors Pride som också firas på svenska. Regnbågsankan, föreningen för hbtiq-personer i Svenskfinland, är med och ordnar programmet. Vi frågade ordförande Catariina Salo vad det finns för prideverksamhet för svenskspråkiga i år.

– Det kommer att bli en fortsättning på förra årets Svenska hörnan, som är ett samarbete med flera olika finlandssvenska föreningar. Vi kommer att ha ett after work-mingel på pridefredagen på Luckan. På lördag går de svenskspråkiga organisationerna alla tillsammans i prideparaden. Vi har också ett stånd i prideparken där man kan komma och prata med oss, säger hon.

Regnbågsankan ordnar också en sagostund för vuxna på onsdag. Där ska Catariina Salo, Simon Häger och Monika Pensar läsa sanna historier ur Finlands 100-åriga hbtiq-historia.


En minoritet i en minoritet

Prideverksamheten har funnits i Finland redan en tid och växer nu även i Svenskfinland. Men varför behövs det festivaler också på svenska?

– Pride behövs för att få synlighet och också för att fira hur långt vi kommit. Likaväl känns det att det behövs en prideverksamhet inom den finlandssvenska kretsen, vi är ju en minoritet i minoriteten. Visst är det viktigt.

Vad betyder festivalen för den finlandssvenska gaykulturen?

– Det är ett tillfälle att fira, att glädjas över allt som vi har åstadkommit hittills med hela Finlands hbtiq-gemenskap. Nu då det pratas om motdemonstrationer känns det ännu viktigare att vi inte bara firar, utan också pratar mera om varför det behövs. Varför det är viktigt att vi syns och har samma rättigheter, säger Catariina Salo.


En kärleksfest

Den nationalistiska folkrörelsen Suomi Ensin (Finland först) planerar en demonstration mot Helsingfors prideparad. Vad tänker du om det?

– Det är väldigt sorgligt. Jag läste om det här för några dagar sedan. Det var ju en attack mot prideparaden för några år sedan. Men efter det har det förlöpt lugnt och jag hoppas det gör det i år också. Läget i världen gör ju nog en fundersam.

Hur ser då Prides framtid ut i Finland?

– Huvudpoängen är ju att Pride inte borde behövas. Vi borde inte behöva fira att vi på något plan blivit jämlika. Att vi ska få ha samma rättigheter ska vara utgångsläget. Jag vill att paraden i Helsingfors skulle bli lika stor som till exempel i Stockholm, där det i paraden deltar en halv miljon människor.

Salo säger att Stockholm Pride blivit en stor folkfest.

– Och just så det ska vara. Det ska vara en folkfest och inte en manifestation. Jag önskar att Pride i ännu större grad blir en kärleksfest.


Stoltheten växer i Svenskfinland

Ett nytt tillskott bland pridefestivaler är Nykarleby Pride. Arrangören Jessica Wiklund tycker att Pride också behövs i små kommuner eftersom det kan kännas svårare i små kretsar att våga vara sig själv.

– Det finns mycket hbtiq-personer här omkring som fortfarande är i skåpet och kanske inte vågar komma fram. Det här är en så liten by och det kan därför kännas jobbigt, säger hon.

Det ordnas mycket program under Nykarleby Pride. Monika Pensar medverkar också i den verksamheten bland annat med en föreläsning om Bibelns gömda queerness.

Förberedelserna går bra enligt Wiklund och hon är inte oroad över motdemonstrationer.

– Jag tror inte att det kan hända här i Nykarleby. Jag har inte stött på sådana personer här omkring, säger hon.

Här kan du delta i Pride på svenska

  • Temat för årets Helsingfors Pride är "frihet och ansvar". Andra prideparader ordnas också runtom i Svenskfinland under sommaren. Vi har listat var du bland annat kan delta i pridefestligheter i år.
  • Helsingfors Pride 26. 6–2. 7
  • Svenskspråkig prideverksamhet ordnas av Regnbågsankan rf. På onsdag 28. 6 klockan 16–18 ordnas en sagostund för vuxna – Sanna berättelser ur Finlands 100-åriga hbtiq-historia på Nordisk kulturkontakt, Kajsaniemigatan 9.
  • På fredag 30. 6 klockan 17–20 ordnas finlandssvenskt after work-mingel på Luckan i Helsingfors, Simonsgatan 8.
  • 1. 7 klockan 12–18 kan man gå till prideparaden tillsammans med andra svenskspråkiga organisationer. Efter det är det dags för parkfest i Brunnsparken.
  • Nykarleby Pride 12. 8
  • Årets nykomling firas på Juthbacka hotell & restaurang. Det kommer att vara musik på torget av Joel Rönn och föreläsning av Monika Pensar om Bibelns gömda queerness.
  • Åland Pride 16–20. 8
  • Årets tema i Mariehamn är "Vill du?". Åland satsar på ett brett kulturellt utbud med föreläsningar och aktiviteter, som dans och diskussioner. Den 1 juni kommer projektledare Rita Paqvalen för att smygstarta Åland Pride och hålla ett minnescafé på Film Caféet klockan 17–19.
  • Hangö Pride 18–20. 8
  • Den tre dagar långa pridefesten i Hangö kommer att innehålla program som till exempel dansskola på fredag klockan 19. Pride för barn ordnas på lördag klockan 10 och djurens prideparad klockan 11.30. Egentliga prideparaden startar utanför Tivoli 19. 8 klockan 13.
  • Åbo Pride 21–27. 8
  • Prideparaden startar på lördag 26. 8 klockan 13.30 från Kuppisparken. Parkfesten börjar klockan 15 med diskussioner och artister. Ärkebiskop Kari Mäkinen fungerar som pridefadder för andra året, och ger sin hälsning under festen. Det ordnas också program för barn.
  • Sibbo Pride 25. 8
  • Prideparaden arrangeras i samband med evenemanget "Helt dåbråt" som ordnas i Nickby samma dag. Annat program kommer att vara workshopar och festtal från klockan 15. Programmet börjar vid Sibbo gymnasium Stora Byvägen 6. Närmare program uppdateras senare.
  • Raseborg Pride 2. 9
  • Festen ordnas i Karis i år där det förutom paraden kommer att ordnas olika program. Information uppdateras senare på evenemangets Facebooksida.
  • Källa: Festivalernas egna webbplatser och Facebook-sidor.