- "Mitt politiska hem har brunnit ner". Så sade många av de som beslöt lämna sitt politiska hem efter sannfinländarnas partidag i Jyväskylä, påminde Peter Östman.

Han passade också på att påpeka att branden inte uppstod ur ett vakuum.

- Då ett hem byggs behövs en arkitekt, en byggare och en husvärd. När det sannfinländska hemet byggts, så har utrikesminister Soini fungerat i alla dessa tre roller. Bygget har under de 20 åren utvidgats i flera etapper. Husvärden har vart fjärde år bjudit in till hemfester. Hemmets familjeantal har vuxit med många nya medlemmar. Farten vid dessa hemfester har ibland varit hög, sade Peter Östman i sitt anförande.

- Jag önskar ställa en fråga till er ministrar, vars politiska hem nu brunnit: märkte ni inte i något skede att brandvarnarna redan länge alarmerat? Tänkte ni inte heller på att installera sektionerande barnddörrar för att hindra elden att sprida sig till andra delar av huset och för att förhindra en totalförstörelse?

Och ännu en fråga: funderade ni i något skede på att installera säkerhetslås för att förhindra motståndsfronten att stjäla ur ert hem?

Minister Terho tyckte att frågorna var berättigade men medgav att han inte hade något svar på frågorna.