Det har blivit populärare att bo i flervåningshus och önskemål om att bo i villa har minskat. 28 procent av de tillfrågade vill i sin nuvarande livssituation bo i centrum. Det är kring dubbelt fler än vad som bor i centrum i dag. Det visar en boendebarometer från Finlands miljöcentral.

Enligt boendebarometern trivs ung som gammal i centrum. Den största förändringen ser man i gruppen 30–40-åringar med barn som nu i högre grad vill bo i lägenhet i höghus i stadskärnan.

Bort från förortens höghus

Trots högre intresse för boende i centrum är småhusområden det finländarna eftertraktar mest. Finländarna vill se fler radhus och småhus i närheten av stadscentrum. I sådana områden drömmer finländarna om en egen gård med goda trafikförbindelser och tjänster.

Fler småhus i städerna skulle kräva utbyggnad i nuvarande boendeområden, och det vill endast under en tredjedel av de tillfrågade se.

Men allt färre vill bo i flervåningshus i förorten. De största missnöjesfaktorerna i förorten är omgivningen och nivån på tjänsterna. Positiva faktorer är naturen och motionsmöjligheterna.

Boendebarometern gjordes nu för fjärde gången. Över 3000 15–84-åringar som bor i tätorter med mer än 10000 invånare deltog i enkätundersökningen.