Enligt trafikverket kommer midsommartrafiken att vara som livligast på torsdag och söndag. Allra mest trafik lär det bli vägarna ut från huvudstadsregionen.

– I mån av möjlighet lönar det sig att starta före eller efter den värsta rusningstiden. Det är också bra att planera rutten i förväg. På sådana rutter där vägarbeten pågår finns det större risk för trafikstockningar, säger trafikcentralchef Juha Alikoivisto vid Trafikverket.

Polisen övervakar midsommartrafiken

Polisstyrelsen påminner om att polisen under midsommarhelgen särskilt övervakar körhastigheter, omkörningar och avstånden mellan bilarna.

– På midsommaraftonen och -dagen skärper polisen övervakningen av rattfylleri i närheten av festplatser och restauranger, säger Timo Ajaste från polisstyrelsen.

Trafikskyddet fäster särskild uppmärksamhet vid alkoholbruket under midsommaren.

– Då man planerar midsommarresor och -fester är det bra att i förväg bestämma hur man ska ta sig dit och tillbaka; att välja kollektivtrafik eller komma överens om vem i gänget som ska köra och därför hålla sig nykter. Det är inte säkert att man är i kördugligt skick följande dag om man har vakat och druckit alkohol ännu sent på natten. Om det råder minsta tvivel om körduglighet måste man skjuta fram resan, säger regionchef Rainer Kinisjärvi vid Trafikskyddet i Uleåborg.