– Genom att anta sådana lagar har myndigheterna förvärrat stigmatisering, fördomar och homofobi, vilket strider mot värderingarna i ett demokratiskt samhälle, konstaterar domstolen i Strasbourg i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Lagen från 2013 innebär att den som sprider information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till minderåriga i Ryssland riskerar böter. Den har fått hård kritik från omvärlden och från människorättsorganisationer och fallet togs till Europadomstolen av tre ryska hbtq-aktivister.

– Beslutet kommer givetvis att granskas, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov i en första kommentar till domen.

Lagen ledde bland annat till att Disneyfilmen "Skönheten och odjuret" blev barnförbjuden i Ryssland i våras, efter att en gay-scen i filmen pekats ut som "uppenbar, skamlös propaganda för synd och perversa sexuella relationer" av en parlamentsledamot.

Fakta: Homosexualitet i Ryssland

  • Homosexualitet var förbjudet i Sovjetunionen och sedan i Ryssland ända fram till år 1993. Först år 1999 slutade homosexualitet att klassas som en psykisk sjukdom.
  • Sommaren 2013 infördes en lag för att förbjuda "propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga", trots hård kritik från omvärlden.
  • Människorättsorganisationer har dessutom anklagat ryska myndigheter för att blunda för våldsamma attacker mot homosexuella. (FNB–TT)