Bolaget förvarnades inte om personalens planer, men bolaget meddelar man försöker hålla distributionsavbrottets inverkan på kunderna och affärsverksamheten så liten som möjligt. Direktör för Nestes

Marketing & Services -affärsverksamhetsområde, Panu Kopra, meddelade att Neste planerar att ta upp saken med personalgruppernas representanter.

– Neste tar inte ställning till ägarnas beslutsfattande utan koncentrerar sig på sin egen verksamhet. Vårt mål är att minimera demonstrationens effekter för våra kunder och affärsverksamhet, säger Kopra.

Neste Jacobs förtroendeman Timo Nyman säger till FNB att bränsledistributionen till myndigheter fortsätter normalt och säkras i enlighet med ett separat avtal. Avbrottet inleds måndagen den 26 juni och avslutas den 2 juli.

På bensinstationerna kan det bli brist på bilbränsle på grund av avbrottet, bedömer Nyman.

Näringsminister Mika Lintilä (C) beklagade sig över planen som Nestes personal har. Han hoppas att förhandlingarna mellan Nestes ledning och personalgrupper som inleds på onsdag bär resultat och avblåser strejkhotet.

Enligt ministern skadar demonstrationer som denna Nestes anseende och har en negativ inverkan på bolagets värde.

– Det är skäligt att konstatera att strejken, om den genomförs, vore rent politisk till sin natur eftersom riksdagens beslut inte har något att göra med arbetstagarnas ställning eller bolagets affärsverksamhet, säger Lintilä.

Oroliga för privatisering

Produktionen på Nestes raffinaderier i Borgå och Nådendal fortsätter normalt. En stor del av bensinstationerna i Finland får sitt bränsle från Nestes raffinaderier.

Regeringen har drivit igenom lagändringar som möjliggör att staten säljer en del av sitt innehav i Neste och sänker sin andel i bolaget från nuvarande 50,1 till 33,4 procent. Samtidigt startades utvecklingsbolaget Valtion Kehitysyhtiö (Vake) dit staten beslutat att flytta över aktier för 2,4 miljarder euro.

– Överföringen av ägandeandelarna på Vake öppnar möjligheter för en utomstående part att få bolagets aktiemajoritet och sätter därmed bolagets långsiktiga utveckling på spel. Nestes personal oroar sig för att Vake bara är ett led i att slutligen sälja statens ägarandel, det vill säga privatisera, säger personalgrupperna i ett pressmeddelande.

Representanterna för Nestes anställda kräver att man inte säljer den kompetens och de innovationer som finns i de bolag som staten äger bara för att få kortsiktiga ekonomiska fördelar.