– Personer som bor i närheten har gett negativ feedback om att de inte informerades om situationen, säger två personer som inte vill uppge sina namn och som jobbar i en affär nära kyrkan.

– En anställd hos oss frågade poliserna på plats om mer information, men fick inga ytterligare uppgifter.

Duon säger också att det var bra att betonggrisar placerades framför kyrkan för att avgränsa trottoaren från körbanan.

– De är välkomna. Betonggrisarna kan gärna stanna framför kyrkan, man kunde till exempel måla dem. Vi har själv inte kommit på tanken att det faktiskt går en rak körlinje från gatan till kyrkans dörrar.

Kvinnorna säger att de efter söndagens händelser har gjort en flyktplan för sin egen affär.

Enligt dem verkar terrorhotet inte ha ökat eller minskat helsingforsbornas och turisternas intresse att besöka Tempelplatsens kyrka.

– I stället har det nu funnits många turister på plats, men det är säkert på grund av antalet kryssfartyg som befinner sig i Helsingfors just nu. Söndagen var sannolikt hela sommarens främsta besöksdag när det gäller kryssningsturister.

Ingen makt åt rädslan

Tyskarna Lukas och Simon blev överraskade när de fick höra att man misstänkt ett terrorhot mot Tempelplatsens kyrka.

– Men vi skulle ändå ha kommit hit. Det är viktigt att inte vara rädd. Man förlorar mycket i det vardagliga livet ifall man är rädd för risken för terror, betonar Lukas.

Tre amerikaner som besökt kyrkan sade att de heller inte var medvetna om situationen. Enligt trion är det synd att man tvingas använda betonggrisar även i Finland.

En stor grupp kinesiska turister går upp för backen från Kampen mot Tempelplatsens kyrka. Gruppens guide säger till FNB att de inte heller har hört om det misstänkta terrorhotet.