I Etseri djurpark tror man på att pandahuset blir färdigt i tid oberoende av rättens beslut.

Etseri stad beslöt att gå i proprieborgen för pandahusets 8,2 miljoner euros lån i januari. En privatperson från Etseri klagade hos förvaltningsrätten.

Enligt klaganden gjorde staden en riskplacering då den redan är i ekonomiska svårigheter. Placeringen kan utsätta staden för risken att inte kunna ta hand om de uppgifter som stiftats i lagen.

Domstolen ansåg att statsfullmäktiges beslut var emot lagen. Motiveringen var bland annat att åtagandet är avsevärt med tanke på stadens ekonomiska resurser och att det inte fanns en tillräckligt omfattande garanti för borgen.

– Beslutet motsvarade ju inte förväntningarna. Men vi respekterar naturligtvis domstolens beslut, säger vd för Etseris djurpark Juhani Haapaniemi till FNB.

Byggandet av pandahuset inleddes redan några veckor sedan, och Haapaniemi tror inte att domstolens beslut hindrar det från att bli färdig.

– Vi utgår nog från att pandahuset blir färdigt i tid och enligt programmet, och att byggandet fortsätter som planerat. Finansieringsbeslutet gjordes redan då klagomålet hade lämnats in, alltså med vetskapen om att det här resultatet var möjligt.

Som det nu ser ut kommer Finlands första jättepanda att anlända från Kina till Etseri ännu under det här året.

Etseri stad funderar nu på om de ska överklaga beslutet hos högsta förvaltningsdomstolen.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.