– Det är inte mycket, men det är en betydelsefull gest, säger Orpo.

Han anser att en höjning vore i linje med regeringsprogrammet där det står att flyktingkvoten ska ligga på samma nivå som under de senaste åren.

– De senaste åren har kvoten varit 750–1 050 och nu är den ungefär 750. Det vore i enlighet med regeringsprogrammet, det vore mänskligt, det vore i linje med våra värderingar och vad som är bäst, vi skulle kunna hjälpa 300 människor fler, sådana som är i behov av hjälp, sade Orpo på ett seminarium som Samlingspartiet ordnade inom processen för att revidera sitt principprogram.

Orpo säger att frågan kommer att diskuteras i samband med budgetförhandlingarna i höst. Den nya riksdagsgruppen Blå framtids syn på saken vill han inte spekulera i.

– Vi har säkert många frågor som vi är oeniga om. Å andra sidan väntar jag också på att de hinner bilda sitt eget program och formulera sina mål utöver regeringsprogrammet. Jag ville bara ta fram min egen och Samlingspartiets ståndpunkt i en fråga som jag anser är viktigt.

Flyktingkvoten har enligt Orpo diskuterats tidvis mellan regeringspartierna, men då har man bara konstaterat att läget med asylsökande fortfarande pågår.

"Felaktiga värderingar finns"

På seminariet höll Orpo ett tal på en halv timme om värderingar. Han fördömde rasism och diskriminering och konstaterade att samlingspartisterna inte är relativister och att allting inte går för sig.

– Det finns faktiskt rätta värderingar och felaktiga värderingar. Felaktiga värderingar är sådana som man kan använda för att berättiga till exempel att skada en annan människa eller att orsaka irreparabel förstörelse i naturen.

Han sade att den typ av kommentarer som de avhoppade sannfinländarna fått inte är det rätta sättet att bemöta en annan människa.

– Någonstans måste gränsen gå!

Samlingspartiet skulle enligt Orpo inte ha kunnat öppna regeringsdörren för Jussi Halla-aho och de krafter som valde honom till Sannfinländarnas partiledare.

– Den mycket invandringskritiska radikala falangen som var med i regeringsarbetet, och syntes och hördes och kändes och ibland tänjde på det där berömda gummibandet ganska mycket, är nu ute ur regeringen.

Hetsdom orsak till uteslutning

Efteråt sade Orpo till journalister att om en samlingspartist blev dömd för hets mot folkgrupp skulle det vara på sin plats att utesluta hen. Invandringsfientliga kommentarer skulle han inte heller se på med blida ögon.

– Sådant passar inte i Samlingspartiet.

Om regeringens invandringspolitik sade han att det gäller att komma ihåg under vilka omständigheter regeringen måste ändra på den.

– Jag tycker att vi har gjort nödvändig politik. Jag tycker att den här regeringen har skött de här frågorna väl.

De 80 åtgärderna i regeringens invandringspolitiska program kan man däremot ha olika syn på hur de ska verkställas.

– Vi skulle säkert ha haft väldigt olika syn jämfört med Halla-ahos Sannfinländare.