Kaikkonen säger att regeringen vet att en del ledamöter kan ha svårt att stöda en höjning av procenthalten.

– Det finns ledamöter som anser att procenten borde vara lägre, och de som föredrar att den skulle vara högre än 5,5. Vi är medvetna om det här, säger Kaikkonen.

I den första omröstningen får ledamöterna rösta enligt samvete.

– Oberoende av hur omröstningen av alkoholhalten slutar så binder sig regeringspartierna vid att rösta för helhetsreformen i den slutliga omröstningen om propositionen, betonar han.

Regeringen vill ha alkohollagpaketet till riksdagsbehandling så snabbt som möjligt. Kaikkonen säger att det är meningen att lagen ska träda i kraft i början av nästa år.

Avreglering och frihet

Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen betonar vikten av avregleringen han säger att lagreformen kommer att leda till.

– En viktig aspekt är att småbryggerier får tillåtelse att sälja ut sina produkter där de bryggs. Det förbättrar branschens möjligheter och verksamhetsförutsättningar, säger Jokinen.

Ordförande för riksdagsgruppen Nytt alternativ, Simon Elo å sin sida framhävde lagreformens ekonomiska effekter, speciellt sett till alkoholbeskattningsutfallet. Elo säger sig också tro att omläggningen skapar cirka 300 nya jobb inom småbryggeriverksamheten.

Elo menar också att den nya lagen kommer att ge medborgarna en större frihet.

– De arbetande männen och kvinnorna har förtjänat sin frihet också på den här punkten, säger Elo.

De tidigare förhandlingarna om reformen av alkohollagstiftningen stupade på en tvist om samvetsfrihet mellan Centern och dåvarande regeringspartiet Sannfinländarna. Den sannfinländska riksdagsgruppen ville inte gå med på att omröstningen av höjningen av den maximala tillåtna alkoholprocenten i drycker som säljs i matbutikerna skulle ske enligt eget samvete.