I nuläget uppgörs åklagarväsendet av Riksåklagarämbetet, som fungerar som centralt ämbetsverk, av tio stycken åklagarämbeten samt landskapsåklagarämbetet på Åland. Avsikten är att lätta på förvaltningen och förenhetligande av verksamheten.

Enligt arbetsgruppens förslag ska det bildas ett nytt ämbetsverk med namnet Åklagarmyndigheten. Ämbetsverket ska administrativt sett delas in i riksåklagarens kansli, som är en centralförvaltningsenhet, och fem åklagardistrikt som ska sköta om de operativa uppgifterna.

Ämbetsverket ska ledas av riksåklagaren som även ska vara chef för riksåklagarens kansli. Riksåklagaren ska fortsättningsvis vara högsta åklagare och chef för åklagarna.

Åklagardistriktet ska svara för distriktets åklagaruppgifter i brottmål. En ledande distriktsåklagare ska vara chef för åklagardistriktet och han ska bistås av en eller flera biträdande chefer. Ledande distriktsåklagaren ska utnämnas till sin tjänst för en tidsperiod på högst fem år.

Statsåklagarna ska i fortsättningen fokusera mer på åklagarverksamhetens sakkunnigarbete samt på att stödja och styra åklagarverksamheten.

Arbetsgruppens förslag är nu på remissrunda och lagförslaget ska överräckas under hösten.