I sitt kök sitter Thomas Snellman. Han har nyss kommit hem från Åland, men ska snart iväg och hålla fler föreläsningar om rejäl konsumtion. Det är fyra år sedan han startade den allra första reko-ringen i Jakobstad och intresset för reko-ringar ökar utomlands.

– I Sverige har det exploderat, på Island har man nyligen startat en reko-ring och i Italien håller den första på att starta, säger Snellman.

Under en kort tid har det etablerats trettio ringar i Sverige. Snellman har också berättat om konceptet i Belgien, Tyskland, Tjeckien, Bulgarien, Estland och Frankrike.

Reko är en avtalsmodell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter. Konsumenterna beställer mat av närmatsproducenterna direkt, utan mellanhänder.

Intresset avtar i Finland

I Finland finns det cirka 170 reko-ringar. Sedan boomen åren 2015 och 2016 har intresset stagnerat. En del ringar, såsom den i Smedsby i Korsholm, har till och med tagit en paus i försäljningen.

– Intresset ökar inte längre i Finland. Nyhetens behag är över, men jag hoppas konceptet är så pass bra att det klarar en nedgång och överlever. Det är fortfarande det enklaste sättet för producenten att sälja direkt till konsumenten, säger Snellman.

En möjlighet är att reko-försäljningen hittat ett normalläge. Då reko-ringen började i Jakobstad kom en handfull producenter och mellan 30 och 40 konsumenter till en utdelning.

– Folk var hyfsat nöjda.

Sedan exploderade reko och både producenter och konsumenter ökade.

– Det har sjunkit tillbaka lite sedan dess, men det är ändå mycket större än då vi startade.

Ökad handel inför midsommar

För ett par år sedan hade Vasa den största reko-ringen i Finland. Nu har Uleåborg och Åbo dragit ifrån. Reko-ringen i Vasa är numera tredje störst och efter en svacka i vintras då kunderna var för få. Administratörerna tog tag i saken och frågade konsumenterna vad de ville ha. Lösningen var en till utdelningsplats senare på eftermiddagen.

– Vi har fått positiv feedback av konsumenterna. Producenterna är delade, men de flesta gillar det eftersom de får en större kundgrupp, säger Ann-Sofi Ljungqvist som är en av administratörerna i Reko Vasa.

Kommersen har under det senaste året också blivit lugnare i Reko Åbo, som är den näst största reko-ringen.

– Det kan bero på att det startat flera reko-ringar i Åbo så kunderna åker till en som är närmare. I Åbotrakten finns ett tiotal reko-ringar, säger Mari Rintala som är en av administratörerna för Reko Åbo.

Gemensamt för ringarna är att handeln är säsongsbetonad.

– Då det är säsong för grönsaker och potatis tar kommersen fart, säger Ljungqvist.

Snart är det midsommar och det innebär livlig handel i de reko-ringar som har utdelning i veckan.

– Det syns direkt då det är en högtid på kommande. Alla köper mer och det finns ett bredare sortiment, säger Ljungqvist.

Tio största reko-ringarna

  • Medlemsantalet i de tio största reko-ringarna i Finland
  • 12 700 Uleåborg
  • 11 300 Åbo
  • 11 000 Vasa
  • 9 800 Björneborg
  • 6 900 Seinäjoki
  • 6 500 Karleby
  • 5 000 Rättvis Handel Björneborg
  • 4 800 Jakobstad
  • 4 300 Raumo
  • 4 300 Esbo Alberga
  • Medlemsantalet är avrundat och kollades 19.6.2017. (FNB–SPT)