Haatainen säger till Lännen Media att hon i egenskap av president skulle forma om Finlands utrikespolitiska linje åt det hållet som president Tarja Halonen hade under 2000–2012.

– Världsläget kräver ledarskap som utgår från värden och att presidenten tar ställning. Halonen främjade hållbar utveckling, miljöfrågor, en minskning av global ojämlikhet och fattigdom och att Finland inte isolerade sig utan var en aktiv deltagare i olika internationella forum. Om jag jämför Niinistös och Halonens politiska linjer så lutar jag mot Halonen, säger Haatainen.

Hon uppger ytterligare att hon som president skulle sträva efter att öka Finlands aktivitet i FN och dess organisationer. I fråga om säkerhetspolitiken skulle hon fördjupa försvarssamarbetet EU-länderna emellan. Som den utrikespolitiska ledaren skulle hon lägga stort värde på säkerhetsklausulen i Lissabonfördraget.

– Jag stänger inte dörren till Nato. Medlemskapet måste vara ett alternativ för Finland, dörren måste hållas på glänt, svarar Haatainen på frågan om hennes inställning till Nato.

Haatainen var undervisningsminister 2003–2005 och social- och hälsovårdsminister 2005–2007. Hon är den första SDP-representanten som anmält sitt intresse för kandidaturen.

Sirpa Paatero säger till FNB att hon vill betona Finlands roll som internationell medlare och som organisatör av förhandlingar. Enligt henne kunde Finland ha en större roll till exempel inom FN:s organisationer. Finlands Natomedlemskap får av henne ett starkt nej.

– Som en förebild för gemensamma värderingar borde presidenten i dessa tider ännu starkare säga att folket inte får tudelas. Inte heller rasismen får växa i Finland, säger Paatero.

Kandidatuppställningen i SDP slutar 26 juni.