Psykologen och psykoterapeuten Axel Aminoff säger att man måste bryta den rutin man har på vardagen.

Aminoff säger att människor har en tendens att vilja vara oersättliga och omnipotenta. Man måste bemöta den känslan och bilden av sig själv att man inte är det. Man är ersättlig på jobbet och kan ta semester.

– Man ska göra saker som är raka motsatsen till arbetsuppgifterna. Till och med umgänge med samma människor man arbetar med kan vara ett hinder för avkoppling.

Aminoff rekommenderar att man undviker samma ansvarområden som på jobbet och man ska inte heller följa samma tidtabell.

– Det gör man bäst genom att gå "cold turkey" så att säga, alltså att man totalt klipper bort de delar av vardagen som har med arbetet att göra. Det fungerar inte så att man läser någon e-post ännu på stugan eller ibland går till kontoret när det uppstår ett behov. Det är bäst att man helt och hållet klipper bort vardagen.

Det är viktigt att undvika allt som orsakar stress på semestern. Man ska också undvika andra ansvarsuppgifter, även om de inte har något med arbetet att göra.

– Fysiologiskt och psykologiskt talar vi om att stress är skadligt. Stress som orsakas av arbetet, som att man har bråttom och för mycket att göra, är skadligt för hälsan.

Aminoff säger att miljön inte spelar så stor roll, så länge den skiljer sig från arbetsmiljön. Om man rör sig på samma platser som man annars också gör så är det svårare att bryta tanken på vardagssysslorna och de obetalda räkningarna. Människor brukar oftare trivas på landet men enligt honom finns det även de som gärna stannar i staden.

– Kanske avkoppling på landet kan vara lättare men det är väldigt individuellt. En del tycker om att snickra på stugan, bygga brygga eller måla, men inte skulle jag gå och påstå att det är bättre på landet.

Sociala relationer på stugan kan också förorsaka stress. Många träffar familjen, vänner och släktingar, som man kan känna sig tvungen att umgås med.

– Man måste sätta en gräns för sig själv i sådana fall: Det här är min semester och jag är inte tillgänglig.