Finland har fortfarande inte lyckats besluta i vilken stad man vill placera Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter att den lämnar Storbritannien. Nästan alla EU-länder hoppas få överta myndigheten.

Statsminister Juha Sipilä (C) som deltog i EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen uppger att regeringen fortfarande väntar på social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattilas (Nytt alternativ) förslag i ärendet.

– Jag vill inte trampa den föredragande ministern på tårna, men beslutet måste fattas snart eftersom ansökan måste vara klar före slutet av juli, sade Sipilä.

Tvekandet har väckt misstankar om att Finland inte på allvar är intresserat av myndigheten. Enligt Sipilä "görs processen på allvar". Samtidigt påpekar han att Finland redan har kemikaliemyndigheten ECHA, som är en av de största i EU.

En av svårigheterna i EMA-beslutet är att regeringen inte har bestämt om det inhemska Läkemedelsverket ska flyttas till Kuopio från Helsingfors. Det vore naturligt för EMA att finnas i samma stad.

Kommissionen har ställt vissa kriterier som staden gärna ska uppfylla. Den ska till exempel sannolikt vara tillräckligt lockande för att den nuvarande personalen i London ska vilja flytta dit.