– I fuktigt och varmt väder trivs fästingarna bäst, berättar Reima Leinonen, miljöspecialist vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland.

Fästingarna sprider sjukdomar, varav de kändaste och mest utspridda i Finland är hjärnhinneinflammation och borrelios. Båda sjukdomarna har ökat de senaste åren, i takt med fästingarna.

I Finland varierar förekomsten av borrelia hos fästingar mellan 10 och 50 procent. Borrelia kan orsaka borrelios hos människan.

Ett smittosymptom är en ringformad rodnad runt fästingbettet. Sjukdomen är ändå så pass lömsk att en rodnad inte alltid uppenbarar sig.

Borrelios behandlas med antibiotika.

TBE ger långvariga problem

Fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, smittar också via fästingbett. Ungefär en vecka efter att man smittats börjar man må mycket illa, får feber och känner sig allmänt sjuk.

Här slutar den största delen av infektionerna – men för 20–30 procent av de smittade går det värre. Efter ungefär en feberfri vecka drabbas de av den egentliga hjärnhinneinflammationen. De kan drabbas av bland annat feber, huvudvärk och stel nacke. Många blir känsliga för ljus.

Fästingburen hjärnhinneinflammation är sällan dödlig men en stor del av de insjuknade får långvariga problem i det centrala nervsystemet. Antibiotika biter inte på TBE men det går att vaccinera sig mot sjukdomen.

Mer aktiva i värmen

Leinonen avslöjar att fästingarna är blinda.

– De sitter i gräset och väntar på att någon ska gå förbi och hoppar sedan på, berättar Leinonen.

Fästingarna är mer framme om dagarna då det är varmt och mindre aktiva på natten då det är kallare. Men fästingar kan nog klättra på en vilken tid på dygnet som helst.

– På skoj kunde man jämföra fästingarna med människor, då vi frågar "ska vi gå eller ta en taxi" funderar fästingarna "ska vi gå eller ta en människa", säger Leinonen med ett skratt.

Fästingarna är aktivast i början och slutet av sommaren. I mitten av sommaren är det ofta lite för torrt för dem.

– Nåja, förutom nu, tillägger Leinonen.

Om vi vill se något positivt i det utlovade kyliga vädret på midsommaren är det alltså att fästingarna då torde vara lite mindre aktiva än vanligt.

Så här undviker du fästingar och borrelios

  • Använd långskaftade stövlar då du rör dig i områden med fästingar.
  • Använd fästingmedel.
  • Kolla huden efter att du rört dig i fästingområden. På barn hittas fästingar ofta vid hårfästet och runt öronen.
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd (THL)


Om fästingen redan har bitit

  • Ta bort den genast. Ju längre fästingen sitter fast i huden, desto större är risken att bli smittad av borrelios.
  • Det rekommenderade sättet att ta bort en fästing är att ta i den så nära huden som möjligt, med till exempel en pincett eller fästingplockare, och dra rakt upp utan snurrmoment.
  • Putsa såret med desinfektionsmedel och tvätta händerna med tvål.
  • Om det uppenbarar sig en ringformad rodnad vid bettområdet, kontakta läkare.
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd (THL)
  • https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus
  • https://www.thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar/sjukdomar-och-mikrober/bakteriesjukdomar/borrelia