Anniina Kortetmaa sprang på 11,69 i försöken på 100 meter i lag-EM i Vasa på fredagen. Det är hennes snabbaste tid den här säsongen och bara sju hundradelar från hennes personbästa.

-Löpningen kändes bra, men lite seg, säger Kortetmaa.

Hon var trea i sitt försöksheat, som vanns av schweiziskan Mujinga Kambundji på 11,55, också också trea totalt sett till alla tider.

-Jag kan nog lite bättre. Det kan gå ännu fortare, säger Kortetmaa.

Speciellt på slutet vill hon vara starkare, men det tror hon kommer med flera lopp. Stora förhandsfavoriten Ivet Lalova-Collio tjuvstartade och blev diskad på 100 meter.
Samuli Samuelsson fyllde 22 år på fredagen och firade med att ta en finalplats. Han sprang på 10,75 och gick vidare på tid. Som så många andra av de finländska sprinterlöparna förundrades han över tiden.

-Det är märkligt, inte heller de som sprungit på 10,20 tidigare fick upp någon fart här, säger Samuelsson.

Norrmannen Jonathan Quarcoo var snabbast i försöken på 100 meter. Hans tid var 10,43.
400-meterslöparna Erik Back och Eveliina Määttänen var de enda i det finländska laget som inte gick inte vidare från försöken. Back var femma i sitt heat, Määttänen var fyra i sitt, men ingen av dem gick vidare på tid. Back sprang på 48,36.

-Resultaten har sått stilla i fyra år. Det borde börja gå undan snart, säger Back.

Määttänen sprang snabbare än hon gjorde tidigare den här säsongen. 55,03 blev tiden.

-Jag väntade mig en lite bättre tid. Den hade fått börja på 54. Kanske var jag för försiktig, säger Määttänen som vanligen löper 400 meter med häckar.

Lag-EM, division 1, fortsätter i Vasa under lördagen och söndagen. Av tolv länder stiger de tre bästa till superligan. De tre sämsta faller till division 2.

-Vårt mål att stiga till superligan och med tanke på det håller vi tidtabellen. På förhand räknade vi med att åtta stycken skulle gå vidare från försöken, och det gjorde de med bra prestationer, säger Jorma Kemppainen, träningschef för Finlands Friidrottsförbund i ett pressmeddelande.