Jaani Heinonen, regionchef för Östasien på Finpro, säger att de täta visiterna har gjort det möjligt att sätta fart på handelsrelationerna på ett exceptionellt sätt.

– Det kan hända att ett motsvarande tillfälle inte uppstår på tio eller tjugo år, säger Heinonen.

I Kina går företagssamarbetet och de statliga relationerna ofta hand i hand. Besöket innebär att också de företagsrepresentanter som reser med i delegationen gynnas av statsministerns värdighet.

Den här gången består Sipiläs delegation av nästan 50 samarbetsparters, både företag och till exempel högskolor. Enligt Heinonen är delegationens storlek mindre viktig än att det är meningen att tiotals samarbetsavtal ska undertecknas under resan.

– Det händer alltid ibland att en del av avtalen inte blir klara i tid, men man kan säga att sammanlagt ett femtiotal avtal ska ingås.

Stöd från regeringen

De täta statsbesöken har påskyndat Boreal Biorefs samarbete med det kinesiska bolaget Camce. Det finska bolaget planerar ett bioraffinaderi i Kemijärvi. I samband med president Xis visit undertecknade bolagen ett bindande entreprenadavtal för bygget av anläggningen. De kom också överens om en finansieringshelhet där Kinas utvecklingsbank, China Development Bank, deltar.

Boreal Biorefs vd Heikki Nivala säger att det från första början har varit viktigt för Camce att bolaget har goda relationer till statsledningen. Han säger att såväl den nuvarande som föregående regeringen har stött projektet.

– När man har med kineserna att göra kan man säga att det är en grundförutsättning särskilt i Kinas ända att det föreligger en acceptans för hög nivå. När jag har följt Camces tidigare projekt har representanter på hög nivå alltid varit med i bilden, säger Nivala.

I samband med Sipiläs besök har Boreal Bioref för avsikt att föra flera underhandlingar och underteckna en rad avtal.

Kina allt viktigare

Äldre forskare Jyrki Kallio på Utrikespolitiska institutet säger att relationerna mellan Finland och Kina är i god ordning. Han säger att Kina i växande grad har blivit en allt viktigare partner för Finland.

– Det här gäller både med tanke på den finska exportindustrin och på att kinesernas tilltagande intresse för att investera i Finland ökar.

Kallio påpekar att president Xis besök i Finland ordnades med så kort varsel att han inte hade någon stor företagsdelegation med sig.

– Statsministerbesöket ger ett gott tillfälle att effektivt främja handel och annat samarbete.