– Vi gick igenom våra förordningar och kollade upp om vi har några liknande byggnader i Finland som i London. Vi konstaterade att sådana inte finns, säger beredskapsdirektören Janne Koivukoski på Inrikesministeriets räddningsväsen.

I Finland är det förbjudet att använda antändliga fasad- eller isoleringsmaterial i byggnader som har mer än åtta våningar. För en dryg vecka sedan skrev tidningen Turun Sanomat att antändliga isoleringsmaterial använts i höghus i Åbo men i maj beordrade staden husbolaget att byta ut isoleringen mot något säkrare alternativ.

– Utgångspunkten för våra strukturella planer har alltid varit att om dörrar hålls stängda så begränsas elden till endast ett område. Vi strävar efter ett sådant läge att även om ett fönster går sönder så kan branden inte sprida sig längs med fasadklädseln till andra delar av byggnaden, säger Koivukoski.

Det svenska rundradiobolaget SVT rapporterar att samma brännbara isoleringsmaterial som förekom på Greenfell Tower i London också har använts i Sverige. Enligt SVT har samma material bidragit till flera allvarliga bränder i Sverige.

Problematiska EU-standarder

Bristen på EU-standarder utgör ett stort problem för brandsäkerheten, säger säkerhetschefen Ilpo Leino på Räddningsbranschens Centralorganisation. Enligt Leino efterliknar brandskyddstesterna bränder inne i en lägenhet men att testa fasadmaterial har lämnats åt sitt eget öde.

– I mina egna undersökningar kom jag fram till att materialet som använts i England hade det bästa brandsäkerhetsbetyget. Testerna upptäcker inte en sådan version där ytan är av aluminium och det brännbara materialet ligger emellan, säger Leino.

– Testerna borde utvecklas uttryckligen så att de omfattar fasadbränder. Man kunde testa hur en brand sprids till fasaden och hur olika material beter sig.

I Finland förutsätts att alla material som används på fasader och i isolering ska tåla bränder. Leino uppskattar att det inte är möjligt att en motsvarande förödande brand kunde ske i Finland. Däremot finns det inga begränsningar på byggmaterial i lägre bostadshus.

– Motsvarande material (som i London) kan ha använts i Finland vid reparationer och i lägre byggnader. Men skalan är betydligt mindre, säger Leino.