Till segern körde Red Bulls australiske förare Daniel Ricciardo och tvåa kom Mercedes Valtteri Bottas, trots att det för hans del såg mörkt ut efter en krock efter starten.

– Det här var en galen tävling, det hände en massa saker. Det här lärde mig att det aldrig lönar sig att ge upp. Vad som helst kan hända, sade Bottas i arrangörernas intervju.

Ricciardo startade från ruta tio till loppet på Bakus gatubana. Han led av problem med bromsarna i början och var som sämst nere på 17:e plats. Men vägen till segern öppnade sig i början av den sista tredjedelen av loppet när Mercedes Lewis Hamilton, som lett från start, av säkerhetsskäl tvingades in i depån en extra gång. Det var något fel på fästet på hans huvudskydd.

Ferraris Sebastian Vettel hade tävlat med Hamilton om ledningen fram till dess – men han fick ett tidsstraff för farlig körning för att han knuffade till Hamilton medan säkerhetsbilen var ute och spelet var förlorat också för honom.

– Det var ett galet lopp. Säkerhetsbilarna, allt kaos. Om jag trodde att jag kunde vinna när jag var nere på 17:e plats? Absolut inte, sade Ricciardo i Viasats sändning.

Vettel kom till slut fyra och Hamilton femma.

"Galen tävling"

Bottas tappade många placeringar efter starten när han krockade med Ferraris Kimi Räikkönen och fick punktering och en skadad framspoiler. Han jagade därför febrilt placeringar och när ledarna försvann steg han till trea då drygt 10 av loppets 51 varv återstod.

Bottas tajmade sin slutspurt perfekt för han passerade loppets största överraskning Lance Stroll, Williams, på målrakan. Den 18-årige kanadensaren kom nia på hemmaplan i Montréal senast och tog i Baku poäng för andra gången i karriären. Skillnaden mellan Bottas och Stroll var bara 0,105 sekunder.

– Jag saknar ord. Det var ett hektiskt race men jag försökte hålla huvudet kallt, sade Stroll.

Med andraplatsen befäste Bottas sin position som trea i VM-serien. Ricciardo steg till fyra efter karriärens femte GP-seger. Kimi Räikkönen föll till femma. Han tvingades avbryta på grund av tekniska problem och låg 14:e då han gjorde det.

Den dramatiska tävlingen avbröts tillfälligt efter 22 varv för att banan behövde städas när så mycket skrot lossnat från bilarna. Precis före det såg det ut som att Räikkönen skulle ha brutit när han fick punktering och något senare gick en bottenskiva sönder på hans bil. Ferraris mekaniker lyckades ändå reparera bilen och han återvände till loppet bara för att bryta senare.