Inrikesminister Paula Risikko föreslår att riksdagsbehandlingen av landskapslagen och lagen om social- och hälsovårdsreformen avbryts ifall valfrihetsmodellen måste ändras efter att grundlagsutskottet gett sitt utlåtande. Risikko är Samlingspartiets förhandlare i vårdreformen.

Lännen Medias källor uppger att utskottet ser ut att komma fram till att landskapen inte kan åläggas att bolagisera den social- och hälsovård som skulle omfattas av valfriheten.

– Om korrigeringsbehoven är stora, så bereder regeringen ett nytt förslag om lagen om valfrihet. Då måste behandlingen av lagförslagen om landskapsreformen och vårdreformen åtminstone avbrytas i riksdagen. Riksdagen måste veta vad som händer med alla lagförslagen i samma paket innan den kan behandla och godkänna dem, säger Risikko till Lännen Media.


Valfriheten viktig del

Risikko motiverar sin ståndpunkt med att en omfattande valfriheten i vården är en central del av landskapsreformen. Enligt henne kan man inte gå vidare med landskaps- och vårdreformerna om det råder osäkerhet om valfrihetsmodellen.

FNB rapporterade nyligen att det finns frisk för att landskapsvalet skjuts upp eftersom grundslagutskottet knappast kommer att godkänna förslaget om valfrihet i vården utan korrigeringar.

Riksdagens grundlagsutskott väntas ge sitt utlåtande om förslaget till vårdreform den här veckan.