Det hade kunnat vara 6 500 åskådare på plats varje dag under lag-EM. Det tillåter läktarkapaciteten på Karlsplan. Men publiksiffran blev lägre än så totalt för alla tre dagar.

Endast 5 000 personer, inklusive funktionärer, såg lag-EM-tävlingarna på plats.

Fredagens publiksiffra var 400, lördagens 2 600 och söndagens 2 000.

– Som Vasabo är jag lite missnöjd med att lördagen, med flera österbottniska deltagare, inte drog mer publik, säger Mikael Snellman, arrangörsföreningen Vasa IS ansvarsperson för ekonomi och försäljning för det här evenemanget.

Målet var en total publikmängd på 14 000 personer.

Både Snellman och Ingemar Sundelin, ordförande för organisationskommittéen, ser större problem med publiktappet. Det ena är ekonomin, det andra är trenden.

– Vi ordnar stortävlingar för att få ett sparkapital till juniorverksamheten, en lämplig summa som räcker fram till nästa stortävling. Men de här tävlingarna ger ingen tjock börs, säger Snellman.

Biljettintäkterna och försäljningen på plats skulle fylla ut den börsen.

I slutet av april såg arrangemanget, där Vasa IS som ensam arrangör tar de ekonomiska riskerna, att gå plusminus noll. Totalbudgeten ligger kring 550 000 euro. VIS får en ersättning på 90 000 euro från det europeiska friidrottsförbundet, men betalar å andra sidan 40 000 euro till Finlands friidrottsförbund för att få arrangera tävlingarna.

Årets lag-EM hör till Finlands 100-årsjubileum. Därför har Undervisningsministeriet gett lag-EM en förlustgaranti på 15 000 euro. Det är ännu oklart om den kommer att användas.

Vasa IS är en rutinerad tävlingsarrangör som har ordnat bland annat Europacupen 2001 och 2007 samt FM 2013.

– Tack vare stortävlingarna har antalet juniorer i föreningen ökat. Allt kan inte mätas i euro, säger Snellman.

Men tidigare år har publiken varit större. Nu hade arrangörerna vädret, midsommarhegen – och en ny trend – emot sig.

– Det är äldre människor som sitter på läktaren. De har barnbarn som tävlar eller så har de gått och sett på tävlingar år efter år. Det är svårt att få 20–40-åringarna att komma, säger Snellman.

– När de äldre faller bort kommer det inte nya åskådare, säger Sundelin.

Många såg tävlingarna i tv.

– Med så bra tv-sändningar nästan direkt och resultatservice på nätet kan man nästan följa med tävlingarna bättre hemifrån. Men stämningen är en annan på plats. Den stämningen får man inte hemma i soffan, säger Sundelin.