Sannfinländarnas riksdagsgrupp består därmed nu av 17 ledamöter.

Juvonens hopp tillbaka påverkar inte direkt maktförhållandena mellan regeringen och oppositionen, eftersom Juvonen inte anslöt sig till någon annan grupp efter sitt avhopp. Hon upplevde att Nytt alternativ saknade förtroende för henne i och med att de inte bad henne gå med i gruppen.

Regeringen är nu 105 ledamöter stark, men eftersom talmannen Maria Lohela (Sannf) inte deltar i omröstningar får regeringen i praktiken ihop 104 röster.

Juvonen nämner bland annat att diskussioner med gruppmedlemmar, väljare och partimedlemmar har påverkat beslutet.

– Under den mellanfas som rått de två senaste veckorna har jag också klargjort för mig själv vad som skedde under partimötet och bakgrunden till att riksdagsgruppen och partiet splittrades därefter. Besluten under partimötet var ett budskap av medlemskåren, medlemsomröstningar är demokrati och ska respekteras, säger Juvonen i ett pressmeddelande.

Hon säger att frågan också var principiell.

Leena Meri som är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp säger att de enigt välkomnat Juvonen tillbaka och bestrider att de lockat henne tillbaka genom att exempelvis utlova henne något särskilt uppdrag.

Simon Elo som är ordförande för utbrytargruppen Nytt alternativ säger att Juvonens besked inte kom som en överraskning eller besvikelse.

– Tjugo ledamöter lämnade dem (Sannfinländarna) och nu har två återvänt. Om de ser det som en seger så låter vi dem göra det, säger Elo till FNB.

Elo anser att regeringens majoritet fortsättningsvis är tillräckligt stark.

– Man måste också notera att Veera Ruoho, som är den enda utan grupp för tillfället, röstade för regeringen i förtroendeomröstningen. Så jag räknar med att 106 ledamöter i praktiken stöder regeringens linje.

Förra veckan återvände Ritva "Kike" Elomaa till Sannfinländarna. Därmed har Nytt alternativ nu 19 ledamöter.