Statsministrarna gav ett nordiskt perspektiv på hur ny teknologi formar samhället när Världsekonomiskt forums möte i Dalian i Kina inleddes.

Löfven betonade att medborgarna måste ha en roll i förändringarna, annars kommer de att motsätta sig dem. Sipilä bedömde att de nordiska länderna är väl förberedda för ändringarna.

– Jag tror att länderna som förberett sig ser möjligheter med förändringen, även om den också innebär utmaningar. Tack vare vår högklassiga utbildning kan vi vara vinnare i den här förändringen, sade Sipilä.

Löfven poängterade att det inte är första gången i historien som maskiner tar jobb av människorna.

– Jag är inte oroad över den nya teknologin. Jag är orolig över den gamla teknologin för den kan verkligen försämra vår konkurrenskraft.

Kinas premiärminister Li Keqiang underströk fördelarna med globalisering och frihandel. Li sade att globaliseringen kommer att gynna alla om världens länder är öppna för förändringar.

Li jämförde nuläget med en ojämn väg – man ska inte sluta gå om vägen är gropig utan väja för groparna.

Kina har tagit an sig rollen som en stark förespråkare av globalisering. President Xi Jinping sade på toppmötet i Davos i januari att det inte finns några vinnare i ett eventuellt handelskrig. Här syftade han indirekt på USA:s president Donald Trump som betonat att USA:s intressen alltid kommer först.

Li uppskattade att den internationella ekonomin håller på att återhämta sig, men osäkerhetens tid fortsätter. Enligt premiärministern måste Kina skapa nya jobb och stöda företagande för att stöda landets ekonomiska tillväxt.

Han tog också upp klimatfrågan och upprepade Kinas ståndpunkt att landet är engagerat i att motverka klimatförändringen.

Sipilä och Li hann också med ett samtal. Under mötet fortsatte de diskuterade olika samarbetsprojekt mellan Finland och Kina. Sipilä sade att kineserna speciellt visat ett intresse för olika samarbetsformer inom vintersport. Kina ordnar vinter-OS 2022 och vill ha hjälp för att allt ska gå som smort.

– Kineser kommer till Finland för utbildning och träning och finska företag får möjligtvis bygga ishallar och andra anläggningar, sade Sipilä.