Säsongen har inte börjat något vidare för HIFK och endast tack vare att det gått ännu sämre för JJK är Helsingforslaget inte jumbo.

– En tränarkarriär på nästan 40 år har den effekten att jag inte går med på att känna panik. Någon kanske tycker det är ett tecken på åldersrelaterad åderförkalkning men kanske det också handlar om en säkerhet som erfarenheten ger, säger Muurinen.

Han ser flera orsaker till kräftgången: Man fick ihop laget först precis före säsongen började, skador och enstaka stora misstag har kostat poäng.

– Vi är ungefär på den placeringen som man i förhandsbedömningen ansåg att vi ska vara på. Vi är verkligen inte något HJK som väntas befinna sig i toppen, säger han.

Förra onsdagen vann HIFK över JJK, men segern föregicks av åtta matcher utan seger. HIFK gjorde tre mål och förlorade fem av dessa åtta matcher.

Muurinen tycker att laget hade förtjänat mer.

– Spelmässigt har vi varit mycket bättre än vad serietabellen visar.

HIFK har ändå spelat ineffektivt och modellerna för att bryta sig in till mållägen har verkat vara summariska.

Mittfältaren Mika Väyrynens skada har märkts rejält i hur HIFK spelat. Men skadeläget, bland annat bland mittbackarna, har nu blivit bättre.

– Vårt försvarsspel har fungerat ganska bra medan anfallet inte gjort det, säger Muurinen.

Trots att spelet i många avseenden varit svagt tror Muurinen att läget snabbt förändras.

– Resultat som i matchen mot JJK är verkligen viktiga för självförtroendet. Nivån på spelet skapar lägen, lägen blir mål och målen ökar självförtroendet hos dem som gjorde målen, säger Muurinen.

HIFK är sett till antalet skott mot mål i den nedre delen av mellanskiktet. Statistiken avslöjar ändå inte om skotten har varit farliga.

– Vi har inte haft flera mållägen i alla matcher och i de flesta har vi till och med haft rikligt av dem, säger han.

Muurinen säger att stämningen trots förlusterna har varit bra i laget. Han vill inte förändra sin egen ledarstil.

– Någon kanske vill slå den slagna och skälla. Många har säkert kritiserat mig för att jag inte härjar mer. Men jag tycker det är fel sätt att agera. Kruxet i det här är på sätt och vis hur du hanterar press, segrar och förluster.